Odata počast stradalima u odbrani Beograda (FOTO)

Izvor: BKTV News, 23.Feb.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata počast stradalima u odbrani Beograda (FOTO)

Ambasadori i izaslanici zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, na današnji veliki ruski praznik, Dan branilaca otadžbine, odali su počast i položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda, kao i na spomeniku Ruske ratne slave.

Tradicionalno na Groblju oslobodilaca Beograda, koji se obeležava 23. februara, kao sećanje na dan 1918. kada je formirana radničko-seljačka Crvena armija, odaju počast i polažu vence svi ambasadori zemalja bivših sovjetskih republika, akreditovani >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u Srbiji.

Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije, od kojih su mnogi nepoznati, a danas su na mnogim njihovim humkama položeni crveni karanfili.

Ruska kosturnica, spomenik Ruske ratne slave, posvećena je caru Nikolaju Drugom Romanovu i ruskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu, u odbrani Beograda, na bitoljskom bojištu, Solunskom frontu, Kajmakčalanu, u Kladovu i drugim bojištima.

"Današnji dan koji se zove Dan branioca otadžbine ima simboliku ne samo za ruski narod već uopšte za sve vojnike sveta i dobronamerne ljude kada je u pitanju odnos prema otadžbini i u tom smilslu mi smo napisali na spomeniku oslobodiocima Beograda “Ko pogine gde treba ginuti, sam će sebi spomenik diguti”. Ne znači da treba ginuti za odadžbinu, treba živeti za nju , ali ima trenutaka kada je časnije poginuti za nju nego živeti . To je primer naših i ruskih boraca, kako u ratovima za oslobođenje tako i u pomoći koju su ruski vojnici pružili u odbrani naše zemlje i u oslobđenju 1945. godine i u Prvom svetskom ratu i u tom smislu smo zahvalni i zato smo ovde da na najvišem nivou što se tiče Kluba admiral i generala da im ukažemo dužnu počast”, rekao je general Milomir Miladinović prilikom polaganja venaca.

Vence su položili  predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasade Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana, predstavnici Kazahstana.

U ime Pokreta SNAGA SRBIJE - BK vence su položili, narodni poslanik i zamenik predsednika, Dragomir J. Karić,  Miloš Vučinić, član izvršnog odbora PSS - BK i  Velibor Stević, predsednik Gradskog odbora PSS - BK Beograd.

"Možemo da kažemo da je to i naš praznik. Mnogi naši počivaju širom sveta na mnogim grobljima braneći i štiteći Srbiju i zapadnu demokratiju i smatram da je današnji dan izuzetno važan i u istoriji srpskog naroda i verujem da ne možemo i da generacije koje dolaze neće nikada zaboraviti da dođu i poklone se sovjetskim borcima koji su poginuli ne štedeći sebe i svoje živote borili se za slobodu Srbije i drugih naroda na ovim teritorijama tako da ja osećam veliku moralnu obavezu kao sin mog oca Janićija borca ispred porodice Karic dosao sam danas kao i svake godine tradicionalno da položim vence i da se poklonim senima junaka i heroja koji su dali živote za našu budućnost", rekao je Dragomir J. Karić, narodni poslanik ispred Pokreta SNAGA SRBIJE - BK.

Protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, služio je opelo stradalim borcima.

Ovaj praznik slavi se u Rusiji od 1922. godine kao godišnjica osnivanja Crvene armije i do 1993. godine je nosio naziv Dan Sovjetske armije i Ratne mornarice. Na ovaj dan Rusi odaju počast vojnim veteranima i priznaju zasluge ruskim vojnicima.

Galerija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.