Izvor: Blic, 17.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od žutice 111 obolelih

Od žutice 111 obolelih

PROKUPLJE - Od zarazne žutice na području Prokuplja od polovine avgusta, kada je sezonski karakter obolevanja počeo da poprima alrmantne razmere, do sada je obolelo ukupno 111 osoba. Žutici su podjednako izloženi svi stanovnici Prokuplja, jer se ovaj oblik bolesti koju izaziva virus hepatitisa A prenosi kontaktom, odnosno preko prljavih ruku.

Protivepidemijske mere preduzete još polovinom septembra, kada je broj obolelih naglo počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da raste, pooštrene su od 1. novembra sa zvaničnim proglašenjem epidemije koja će, po ocenama epidemiologa, trajati sledeća tri meseca.

- Školama, obdaništima, domu starih, Srednjoškolskom internatu kao i drugim javnim institucijama naloženo je sprovođenje mera dezinfekcije koje obavezno podrazumevaju otirače i posude sa rastvorima za dezinfekciju. Takođe, Komunalnom javnom preduzeću dato je u zadatak da redovno pere ulice, češće sa javnih površina odnosi smeće, kao i pranje školskih dvorišta - kaže dr Milivoje Miladinović, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Prokuplju koji je u ime kriznog štaba za praćenje epidemije jedini ovlašćen za davanje informacija o epidemiji i broju obolelih.

Za potrebe hospitalizacije obolelih u prokupačkoj bolnici obezbeđen je prostor na grudnom odeljenju jer su kapaciteti infektivnog odeljenja bili nedovoljni za sve obolele.- Tokom ove nedelje zabeleženo je devet novih slučajeva, ali u utorak i sredu nismo imali nijedan slučaj žutice, što može značiti da se epidemija polako smiruje, mada je zbog trajanja inukubacije nezahvalno davati bilo kakve prognoze - ističe dr Miladinović.

Prokupačkoj opštini, koja u uslovima epidemije žutice nije u stanju da se sama nosi sa nastalom situacijom, u pomoć je pritekla opština Kuršumlija, koja je obezbedila jednu cisternu za pranje ulica, a iz Niša bi početkom sledeće nedelje trebalo da stigne specijalno vozilo za odnošenje smeća.

Radoslav Milenković, direktor KJP i član kriznog štaba za suzbijanje epidemije, kaže da je opština uputila zahtev Republičkoj vladi da obezbeđenje sredstava kojim bi se gradska deponija sredila i eventualno izmestila sa postojeće lokacije, za šta je potrebno od dva do tri miliona dinara.

Na suzbijanju epidemije žutice pomoć prokupačkoj opštini uputila je beogradska kancelarija UNICEF-a. N. D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.