Od vikenda kreću gužve na granicama, evo KAKO DA IH IZBEGNETE

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 07:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od vikenda kreću gužve na granicama, evo KAKO DA IH IZBEGNETE

Udarni talas putnika i vozila na graničnim prelazima, a najviše onim na granici sa Mađarskom, očekuje se narednog vikenda. Kako biste izbegli višesatno čekanje na granici, "Blic" je pripremio mapu prepurčenih alternativnih prelaza, kao i savete koji će vozačima u danima oko praznika dobro doći.

- Najveći intenzitet vozila očekuje se od sledećeg viknenda i to najeviše na granici sa Mađarskom, zatim i sa Hrvatskom i Makedonijom. Odatle dolazi najviše naših ljudi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inače žive i rade u inostrastvu, a praznike provode u Srbije - rečeno je "Blicu" u Upravi carine.

Do alternativnih i manje opterećenih graničnih prelaza stiže se relativno solidnim putevima, a čekanja su manja ili ih nema uopšte.

Iz pravca Mađarske

Ukoliko putujete iz Mađarske, umesto graničnog prelaza Horgoš, kao alternativu bez gužvi i zadržavanja možete koristiti prelaze Bački Vinogradi, Bajmok, Đala i Kelebija.

Prelaz Bački vinogradi je najbolji izbor jer se nalazi na desetak kilometara od silaska sa autoputa, a važno je da znate da je njegovo radno vreme od sedam do 19 sati (tako je i kod ostalih, osim Kelebije).

Kelebija je, takođe, dobar izbor, ali do nje se stiže nakon 30 kilometara. Prednost tog prelaza je što radi non stop.

Granični prelaz Đala nešto je udaljeniji, oko 70 km nakon silaska sa autoputa kod Bačke Topole. Do njega vodi relativno loš put, ali tamo nikad nema gužve, a Segedin (i povratak na E 75) je na svega 20 kilometara.

Zapadnije, može se preći na  prelazu Bajmok gde gužvi gotovo i nema, ali je nakon ulaska u Mađarsku, put do autoputa dug, 80 odnosno 65 km do E 73. Ovaj prelaz je isključivo za putnička vozila, a njegovo radno vreme je od sedam do 19 sati.

Iz pravca Hrvtske

Za Batrovce alternativni prelaz je Šid koji radi non-stop, a prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, zadržavanja putničkih vozila na našim graničnim prelazima pri prelasku granice su do 30 minuta.

Pri izlasku iz Hrvatske, kada krene udarni talas, isključite se kod mesta Lipovac, potom idite do mesta Nijemci, odakle put ide dalje do mesta Tovarnik. Nakon prolaska kroz Tovarnik dolazite do istoimenog prelaza – odnosno Šida sa srpske strane granice.

Iz pravca Makednoje

Na izlazu iz Makedonije, umesto Preševa kao alternativu koristite granični prelaz Prohor Pčinjski.

Da bi se došlo do Prohora Pčinjskog potrebno je isključiti se sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na 10. kilometru u selu Davidovac, a potom pratiti table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su udaljeni 30 km. Ovaj granični prelaz radi 24 sata svakog dana.

Iz Uprave carine su naglasili da su na najprometnijim prelazima otvorene sve raspoložive trake, kako za putnički tako i za autobuski saobraćaj.

- Takođe, gde god da je to potrebno, smene su pojačane dodatnim brojem službenika - rekli su iz Uprave carine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.