Od tvita do izvinjenja, ko je koga uvredio

Izvor: RTS, 01.Sep.2018, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od tvita do izvinjenja, ko je koga uvredio

Prethodnih dana mnogo se govorilo o izvinjenju ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića koje treba da usledi posle preporuke poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković. Ministar i dalje ne želi da se izvini LGBT populaciji zbog spornog tvita koji je napisao početkom maja, dok u kabinetu poverenice ističu da je zakonski rok tek počeo da teče i ne žele da licitiraju o mogućim daljim koracima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Možda slikovnica o dvojici tata i dve mame nije na policama knjižara, ali jeste na dnevnom redu u bar dva kabineta. Tačnije, tvit ministra Popovića o njoj aktuelan je ponovo poslednjih dana. Početkom nedelje iz Kancelarije poverenice u Nemanjinu stigla je preporuka u kojoj se traži izvinjenje ministra zbog uvredljivog komentara na društvenim mrežama.

"Ne mogu da postupim po preporuci poverenice, nisam narušio nikakav zakon. Ja poštujem i zakone i Ustav Republike Srbije i neću se izviniti pripadnicima LGBT populacije", poručuje ministar u Vladi Srbije Nenad Popović. 
U Kancelariji poverenice pojašnjavaju da se upravo o zakonu i radi, da je prekršen i da se  postupa po Zakonu o zabrani diskriminacije. 
"Ovaj slučaj je dobio jedan bespotreban odijum u javnosti da se radi o nekakvoj polemici ili politici, a zapravo se radi o vladavini prava. Rokovi za postupanje trenutno teku i nema mesta ni za kakve komentare i ni za kakvo polemisanje", ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. 
Ipak, ministar kaže da trenutak za preporuku o izvinjenju nije slučajno izabran.  
"Ja sam pre četiri meseca napisao taj tvit i kroz Tviter izrazio svoje mišljenje o tome. Šesnaestog septembra je gej parada i jedan od glavnih motiva i glavna tema te parade će biti njihovi zahtevi za legalizovanjem istopolnih brakova. Želim da dodam da nikada nije bilo reči ni o kakvoj homofobiji, isključivo je bilo reči o tome da sam ja lično protiv toga da istopolni parovi mogu da usvajaju", objašnjava Popović. 
Poverenica ističe da ništa nije čekala, jer ne zna da li će joj stići pritužba, ni kada, kao i da to ne može da predvidi.
"Od tog trenutka kada stigne uredna pritužba imate rok od 90 dana za donošenje mišljenja sa preporukom ukoliko se radi o diskriminaciji", napominje Jankovićeva. 
U ovom slučaju postoje očekivanja LGBT zajednice da bi mogla da reaguje i premijerka.  
"Nema nikakvih pritisaka od kolega iz Vlade, pretpostavljam da svako u Vladi ima svoje mišljenje o ovom pitanju", kaže ministar Popović. 
Zbog pitanja diskriminacije već su reagovali drugi ministri, a spisak onih koji su do sada postupali po preporukama poverenice nije kratak. 
"Imate nedavni slučaj ministra Đorđevića, ministra Šarčevića, imate ranije poznat slučaj javnosti ministra Dačića, ministra Lončara, imamo postupanja svih ministara u Vladi, jer se ovde zapravo radi o poštovanju vladavine prava, poštovanju ljudskih prava", ističe Brankica Janković.
Posle prvog roka od 30 dana, ministar Popović bi mogao da dobije još jednu opomenu i novi rok za izvinjenje. Da li bi slučaj mogao da stigne na sud, u Kancelariji poverenice nisu želeli da licitiraju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.