Od sutra merenje prosečne brzine između naplatnih rampi

Izvor: RTS, 03.Sep.2017, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra merenje prosečne brzine između naplatnih rampi

U ponedeljak, posle probnog perioda, počinje merenje prosečne brzine između naplatnih rampi. Probno merenje je dalo tačne rezultate i na osnovu njega će se vozači kažnjavati, a kazne će stizati na kućnu adresu. Vozači će odmah po napuštanju naplatne rampe na bloku za plaćanje moći da iščitaju svoju prosečnu briznu i vide da li su je prekoračili.
Kompletno obrađeni rezultati pokazali su da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vozači iz Srbije manje krše brzinu nego tranzitni turisti. Čak 3.800.000 vozila prošlo je kroz Koridor 10 tokom ove turističke sezone.

Ekipa RTS-a sprovela je svoje istraživanje na deonici od Šimanovaca do Rume i proverimo koliko vozača prelazi dozvoljnu brznu od 120 kilometara na čas.
Na vozilo je montirano satelitsko merenje brzine jer brzinometri vozila ponekad imaju odstupanja i do pet kilometara na čas.
Celu deonicu od 60 kilometara ekipa RTS-a vozila je prosečnom dozvoljenom maksimalnom brzinom i brojala automobile koji su nas pretekli.
"Preteklo nas je 12 automobila od kojih je 11 bilo stranih, a samo jedan je bio naš. To znači da su se naši vozači navikli na kontrolu policije na auto-putu i, što se tiče naših vozila, saobraćaj je prilično smiren", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Prema njegovim rečima, stranci su se uglavnom kretali brzinama od 130 do 140 kilometara na čas a samo jedno vozilo je išlo oko 160 kilometara na čas. 
U MUP-u kažu da će ovaj sistem znatno povećati sigurnost na našim drumovima, a veoma je jasan i egzaktan.
"Zahvljući dobroj saradnji sa JP Putevi Srbije uspeli smo da sa njihovim sadašnjim resursima, kojima se vrši naplata putarine, pribavimo potrebne podatke - kada je vozač ušao na rampu, kada je izašao", kaže direktor policije Vladimir Rebić.
MUP će te podatke dobijati od JP putevi Srbije i time će izračunavati prosečnu brzinu.
"Naravno, predhodno smo izmerili i uvrdili putanje između naplatnih rampi", dodaje Rebić.
Mnogi su ovih dana uz račun za putarinu dobili i izmerenu prosečnu brzinu. Sistem je testiran tokom avgusta na više deonica auto-puta.
Podaci koji su nezvanični potvrđuju RTS-ovo ispitivanje da najveći broj prekršilaca ima strane tablice.
U MUP-u kažu da će kazne za naše vozače stizati na kućne adrese, a da će strani vozači biti sankcionisani na licu mesta. Tačnije, odmah po prelasku naplatne rampe.
To će u turističkoj sezoni izazvati velike gužve, zato za turističku sezonu strane vozače treba obavestiti da obavljamo i ovo merenje.
Inače, postoji inicijativa Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture da se, zbog dobrog kolovoza, maksimalna brzina podigne na 130 kilometara na čas, čime bi putnici u tranzitu uštedeli 22 minuta na prolasku kroz Srbiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VOZAČI, PAŽNJA Od sutra počinje merenje prosečne brzine između naplatnih rampi

Izvor: Blic, 03.Sep.2017

Nakon probnog perioda, u Srbiji će sutra početi merenje prosečne brzine između naplatnih rampi...Stranim državljanima koji prekorače brzinu kazna će biti naplaćivana na licu mesta, a vozačima iz Srbije će stizati na kućnu adresu...Vozači će odmah po napuštanju naplatne rampe na bloku za...

Nastavak na Blic...

Počinje merenje srednje brzine između naplatnih rampi

Izvor: RTS, 04.Sep.2017, 08:02

Od danas počinje merenje prosečne brzine između naplatnih rampi na auto-putu. Za prekoračenje brzine vozači će dobijati kazne na kućnu adresu. Vozači će odmah po napuštanju naplatne rampe na bloku za plaćanje moći da iščitaju svoju prosečnu brzinu i vide da li su je prekoračili. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.