Od sledeće godine u Srbiji i e-stranac

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sledeće godine u Srbiji i "e-stranac"

Lakša trgovina, prolaz robe bez carina i čekanja, putovanja bez pasoša, ali i lakše zapošljavanje u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji za građane tih država – to je cilj dogovora predsednika Aleksandra Vučića i premijera Zorana Zaeva i Edija Rame. Kako će se zakoni i praksa tome prilagoditi?
Od 1. januara se u Srbiji uvodi "e-stranac" – elektronsko apliciranje u nacionalnim službama, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi i pre dolaska radnika u Srbiju dozvola za rad bila odobrena, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević.

Svaki građanin Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći će da pređe granicu uz ličnu kartu ili pasoš. Ukoliko pronađe posa, građanin će moći da elektronski aplicira za produženje boravišnog roka od 90 dana i biće prijavljen u Centralnom registru.
Za stranog državljanina tada će važiti ista pravila i procedure kao i za domaće radnike.
Na redu je usaglašavanje propisa sa resornim ministrima Severne Makedonije i Albanije. Ministar Đorđević kaže da očekuje da će ulazak u zvaničnu proceduru biti vrlo brzo. 
"Želimo da budemo atraktivni, da nemamo neki limit kada je u pitanju radna snaga", istakao je Đorđević.
Naveo je da prvenstvo prilikom zapošljavanja u Srbiji imaju naši građani.
Što se tiče procenta nezaposlenosti, prema Đorđevićevim rečima, trenutno je ispod 10 odsto, ali da se čeka kraj trećeg kvartala, jer su tada bolji rezultati. 
"Nama nije cilj da procenat bude nula, to je već problem za državu. Najzdravije je da bude negde oko dva-tri odsto nezaposlenih. Mi ćemo gledati da u narednim godinama to spustimo", istakao je ministar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"E-STRANAC" U SRBIJI Dozvole za rad elektronskim putem, a evo ko će moći da ih dobije

Izvor: Blic, 16.Nov.2019

Od 1. januara se u Srbiji uvodi "e-stranac", odnosno elektronsko apliciranje u nacionalnim službama, kako bi i pre dolaska radnika u Srbiju dozvola za rad bila odobrena, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.