Od prve do poslednje stanice za 34 minuta: Treća linija metroa povezaće Novi Beograd i Banjicu

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 19:47

Od prve do poslednje stanice za 34 minuta: Treća linija metroa povezaće Novi Beograd i Banjicu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predsedavao je danas Radnoj grupi za izgradnju beogradskog metroa, koja je razmatrala rešenja i konceptualni dizajn treće linije metroa.

Vesić je podsetio da se znaju trase prve dve linije metroa, a da bi rešenje za treću liniju moglo da bude da povezuje Novi Beograd i Banjicu.

Treća linija, prema njegovim rečima, imaće 21 stanicu i to Surčinska ulica, Blok 61, Gandijeva, IMT, Blok 42, Arena, Ušće, Pristanište, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Trg republike, Narodna skupština, Manjež, Višegradska, Prokop, Autokomanda, Vitanovačka, TC "Stadion", naselja Braća Jerković i Stepa Stepanović, Trošarina, Banjica i trolejbuska okretnica na Paunovom bregu.

Predviđeno vreme vožnje od prve do poslednje stanice treće linije, kako je dodao zamenik gradonačelnika, je 34 minuta.

"Treća linija će imati ukrštanje sa prvom linijom na Trgu republike, a sa drugom linijom kod parka Manjež. Sa trećom linijom ćemo u potpunosti zaokružiti sistem beogradskog metroa, a Beograd će konačno dobiti uređen javni prevoz po uzoru na svetske metropole", ukazao je Vesić.

Istakao je da je razmatrana mogućnost povezivanja druge i treće linije metroa u Zemunu.

"Ta deonica bi uključila samo nekoliko kilometara i taj predlog je dat na razmatranje projektantu u ovom poslu, kompaniji ''Ežis''. Prema tom predlogu, treća linija bi u stvari počinjala tamo gde se završava druga linija", naveo je.

Kako je pojasnio, takva situacija je u Mirijevu gde se završavaju prva i druga linija.

"Takvo bi rešenje dodatno olakšalo funkcionisanje stanovništva", dodao je Vesić.

Navodi i da je upućen dopis Ministarstvu kulture da se stanica na Savkom trgu iskoristi i za izložbeni prostor Muzeja istorije Srbije, koji će biti smešten u bivšu zgradu železničke stanice, saopšteno je iz Beoinfa.

"Ideja je da cela stanica bude dizajnirana u skladu sa ambijentom gde se nalazi. U maju će biti raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje prvih 17 stanica beogradskog metroa. Pozvaćemo naše arhitekte s ciljem da svaka stanica bude drugačije dizajnirana, da oslikava taj deo grada ili neki detalj iz istorije Srbije i Beograda", naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio da prva linija kreće da se radi u novembru ove godine, a da se njen završetak očekuje do 2028. godine, dok će druga početi da se radi 2023., a biće završena do 2030.

"U periodu između 2027. i 2030. godine očekujemo početak izgradnje i treće linije beogradskog metroa", najavio je zamenik gradonačelnika za Beoinfo.

Sastanku su prisustvovali glavni gradski urbanista Marko Stojčić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor JKP "Beogradski metro i voz" Stanko Kantar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.