Od lekova nedostaje samo baktrim

Izvor: B92, 16.Avg.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od lekova nedostaje samo "baktrim"

Beograd -- Srbiji za sada ne preti nestašica lekova. Nedostaje samo "baktrim", a za sve ostale postoje zalihe za narednih pet meseci.

Zbog najave poskupljenja lekova domaćih proizvođača u javnosti se sve češće govori o mogućim nestašicama.

Uprkos tome u "Apotekama Beograd" kažu da pacijenti nemaju razloga za brigu. U prodaji nema samo antibiotika "baktrim", a dodatni problem je to što se ne proizvodi ni dovoljno adekvatnih zamena za taj lek. "Apoteke" imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zalihe svih drugih lekova dovoljne za dva meseca do pet meseci.

Slavica Radović, pomoćnica generalnog direktora "Galenike", kaže da "baktrima" nema u fabrici ni u veledrogerijama, a da je nestašica Republičkom fondu najavljena pre godinu dana.

Situacija sa proizvodnjom lekova najteža je u farmaceutskoj kući "Srbolek" čiji zaposleni štrajkuju već više od dve nedelje.

Štrajkači tvrde da sirovine za lek "nitroglicerin" u ovoj fabrici nisu nabavljene od Nove godine.

Tomislav Grubić iz sindikata Nezavisnost u "Srboleku" navodi da je "moguće da nitroglicerina neće ni biti".

"Mi smo pre neki dan tu vršili sravnjivanje. Ustanovili smo da 9300 pakovanja ima, što je smešno za Srbiju. Obavezne rezerve su 40 000", kaže Grubić.

Pomoćnica direktora "Galenike" Slavica Radović kaže da ta kompanija ima višemesečni lager 150 lekova koje proizvodi.

Izuzetak je samo antibiotik "baktrim" koji se koristi za urinarne infekcije.

U "Apotekama Beograd" kažu da su obezbeđene petomesečne zalihe nitroglicerina zbog loše situacije u Srboleku, dok za "baktrim"postoje dve adekvatne zamene - jednu proizvodi "Hemofarm", a drugu "Habitfarm".

"Sva tri leka su deficitarna. Znatne količine trimosula su nabavljene u Apoteci Beograd u martu", kaže Milena Pantović iz Apoteke Beograd.

"Od marta Apoteka Beograd je svojim zalihama obezbeđivala pacijentima lek. Izdržaćemo do kraja avgusta, ukoliko proizvođači ne budu proizvodili količine lekova za koje su se obavezali", rekla je ona.

Pantovićeva kaže i da cena nije jedini razlog za nestašicu, iako domaći proizvođači tvrde da je zahtev za poskupljenjem opravdan jer je poslednji cenovnik lekova stupio na snagu u aprilu kada je evro bio 99 dinara, dok je sada skoro 105.

Podsetimo, uvoznici lekova nedavno su saopštili da zbog nestabilnosti domaće valute izbegavaju da uvezu veće količine lekova, te najavljuju da bi i zbog toga moglo doći do nestašica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.