Izvor: Politika, 11.Apr.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od jese­ni stru­ja na ve­tar

Za ve­troge­ne­ra­to­re u Bana­tu za­in­te­re­so­va­ni sa­mo stra­nci. – U izgradnju 225 stubova treba uložiti oko pola milijarde evra

Plandi­šte – U Bana­tu će na jesen po­če­ti iz­grad­nja pr­vih ve­trenjača ko­je će proiz­vo­di­ti elek­trič­nu ener­gi­ju. Podi­za­nje ge­ne­ra­to­ra plani­ra se u pet op­ština: u Vršcu, Beloj Crkvi, Kovi­nu, Ali­bu­na­ru i Plandi­štu. To je kraj po­znat po jakim ve­trovi­ma či­ja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će snaga bi­ti pretvore­na u neophodnu ener­gi­ju, i to na naj­be­zbol­ni­ji, održiv na­čin, od­no­sno bez ugro­ža­va­nja ži­votne sredi­ne i iz ob­no­vljivih iz­vo­ra.

Pokrajin­ski se­kreta­ri­jat za ener­ge­ti­ku dao je do­zvole za po­stavljanje ve­troelektrana za šest kompa­ni­ja, ko­je mo­gu da proiz­ve­du ukup­no 1.200 me­ga­va­ta. Plan je da se do 2012. proiz­vo­di 450 me­ga­va­ta i za tu proiz­vodnju bi­će po­stavljeno 225 stubo­va, a da bi se to uradi­lo mo­ra da se uloži oko po­la mi­li­jar­de evra. Cena po stubu je ne­što ma­nja ukoli­ko se po­stavlja ve­ći broj od­jed­nom. Prve ve­trenjače po­če­će da se grade u op­štini ko­ja pr­va obez­be­di sve in­frastrukturne uslo­ve, a me­đu onima ko­je su naj­da­lje otišle na­la­zi se i Plandi­šte. Još pre tri go­di­ne pet op­ština južnog Bana­ta su potpi­sa­le spora­zum sa firmom „Energo­vind”, oko is­pi­ti­va­nja po­tenci­jala ve­tra na ovom području, a ne­što ka­snije je potpi­san i spora­zum sa Vla­dom Repu­blike Slo­vačke, od­no­sno njenom Agenci­jom za me­đuna­rodnu razvoj­nu po­moć o do­na­ci­ji u iz­no­su od 200.000 evra.

– Zahvaljujući do­na­ci­ji slovačke vlade na područjima op­ština Plandi­šte i Vršac po­stavljena su dva merna stuba, ko­ja svake dve se­kunde da­ju po­datke o 11 pa­ra­me­ta­ra značaj­nih za stva­ra­nje slike o po­tenci­jali­ma ve­tra – ob­jašnjava za „Poli­ti­ku” pred­sednik op­štine Plandi­šte Zoran Vor­ka­pić i na­glaša­va da re­zulta­ti tih me­re­nja ukazu­ju na iz­uzetne mo­guć­no­sti u is­ko­ri­šćava­nju ve­tra. – Potenci­jali ve­tra na ovom području su 730 jedi­ni­ca, što znači da elek­troge­ne­ra­to­ri, to jest ve­trenjače, mo­gu da proiz­ve­du elek­trič­nu ener­gi­ju 1.300 me­ga­va­ta, a to je vi­še od po­tenci­jala HE „Đer­dap” – ka­že Vor­ka­pić i is­ti­če da bi ovaj re­gi­on treba­lo da se proglasi kao stra­te­ški va­žan za ener­getsku stabilnost ze­mlje.

U op­štini Plandi­šte je iz­ra­đen prostor­ni plan ko­ji pred­vi­đa da se na po­ljoprivred­nom ze­mljištu mo­gu po­stavljati ve­troge­ne­ra­to­ri po­red ko­jih će ze­mljište i da­lje mo­ći da se ob­ra­đuje. Samo jedan ge­ne­ra­tor, ko­ji za­uzi­ma po­vr­ši­nu od jed­nog ara, mo­že da proiz­ve­de elek­trič­nu ener­gi­ju jači­ne dva me­ga­va­ta, što znači da stru­jom mo­že da snab­de na­se­lje ve­li­či­ne Plandi­šta. Osim no­vih radnih me­sta, do­bi­će se i mnogo bo­lje snab­de­va­nje elek­trič­nom ener­gi­jom.

– Mi očeku­jemo i značaj­ne fi­nansij­ske efek­te od na­plate rente za ko­ri­šćenje prirodnih bo­gatstava, što će za ma­lu op­štinu ka­kva je na­ša svaka­ko bi­ti znača­jan iz­vor priho­da – za­ključu­je Vor­ka­pić.

Za sa­da su za­in­te­re­so­va­ne sa­mo firme iz inostranstva, dok na­ši bi­znismeni još uvek ne že­le da se upuštaju u in­ve­stici­je ko­je ne do­no­se za­ra­du na krat­ke staze. Naime, ulože­ni ka­pi­tal će se vrati­ti za se­dam do 12 go­di­na.

 Struč­njaci is­ti­ču da ne bi bi­lo do­bro da u po­sao uđu sa­mo stra­ni in­ve­stito­ri, ko­ji bi u tom sluča­ju prak­tično bi­li vlasnici i traj­no za­ra­điva­li na na­šim ob­no­vljivim iz­vo­ri­ma ener­gi­je, pa se smatra da do­ma­će in­ve­stito­re treba na sve na­či­ne podstica­ti da ulažu u ovu granu. Međutim, problem je u to­me, ka­žu u po­krajin­skom Sekreta­ri­jatu za ener­ge­ti­ku, što su na­ši po­slov­ni ljudi ne­strpljivi i že­le što pre da obrnu ka­pi­tal.         

Đuro Đukić

[objavljeno: 12/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.