Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od firme „Agroseme” nije ostalo ni za – seme

Hale rasprodate, oprema pod hipotekom, na telefon se javlja samo portir, a radnici bez plata na prinudnom odmoru

Subotica – Radnici preduzeća AD „Agroseme Panonija” obratili su se gradskoj organizaciji samostalnog sindikata jer nisu dobili zarade za april i maj, a zdravstvene knjižice im nisu overene od 15. aprila. Od ukupno 67 radnika, njih 65 upućeno je na prinudni godišnji odmor, te u firmi dežuraju samo portiri. Ana Pavluković, predsednica sindikata u preduzeću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaže za „Politiku” da su mesecima pokušali da uspostave socijalni dijalog sa poslovodstvom, da je bilo i obećanja da će se nastaviti redovne isplate zarada, ali da su umesto toga ljudi upućeni na godišnje odmore.

Na telefon preduzeća se javlja portir, koji kaže da tamo trenutno nema nikoga, pa tako nismo uspeli da stupimo u kontakt s direktorom Jovanom Šarovićem. Preduzeće koje se bavi sušenjem, skladištenjem i obradom semenske i merkantilne robe, po svemu sudeći, ima problema da započne novi ciklus proizvodnje.

– Ovo preduzeće je već desetak godina stalno na ivici i sada su zbog zaostalih dugova njihove hale prodate austrijskom kupcu „Advans sid”, za koga su radili. Strani kupac spreman je i da preuzme deo radnika, možda između 30 i 40 zaposlenih, ali je problem šta činiti s preostalim radnicima. „Agroseme Panonija” nema više hale, a osim toga njihova oprema je pod hipotekom, najvećim delom Poreske uprave – kaže za „Politiku” Milan Popović, predsednik samostalnog sindikata Subotice.

„Agroseme Panonija” bila je jedna od najuspešnijih gradskih firmi koja je zapošljavala preko 500 radnika, imala poslovnice širom zemlje i uspešno plasirala svoju semensku robu. Sunovrat firme počeo je sa privatizacijom 2003. godine kada je preduzeće „Agroseme Novi Sad”, kroz kupovinu akcija na berzi, postao većinski vlasnik „Agroseme Panonija” sa oko 50 odsto akcija, dok je Akcijski fond i PIO imao oko 30 odsto akcija, a između 15 i 20 odsto akcija pripadalo je malim akcionarima.

„Agroseme Novi Sad” preprodaje subotičko preduzeće firmi istog imena u Sremskoj Mitrovici, te su jedno vreme suvlasništvo nad „Agrosemenom Panonija” delili država i Zoran Ćopić, koji je nedavno u odsustvu osuđen zbog malverzacija u privatizaciji. Preduzeće je, naravno, zaduživano, pa je nakon stečaja Razvojne banke i Agrobanke njegova imovina prešla u vlasništvo Agencije za depozite, a kasnije i Direkcije za imovinu. Veći deo firme je pod hipotekom, zbog čega stručnjaci upozoravaju da, iako su postojali pravni okviri, u preduzeću nikada nisu formirani organi akcionarskog društva niti menadžment. Mali akcionari nisu davali saglasnost ni za uzimanje kredita, niti za upis hipoteka, što je zakonska obaveza.

Preduzeće „Advans sid”, koje već posluje u Feketiću u Severnobačkom okrugu, u aprilu je na licitaciji u Osnovnom sudu u Subotici postalo vlasnik silosa i objekata „Agrosemena” i upravo ulaže u novu opremu za rad. Postojeća oprema ostala je „Agrosemenu”, ali je pod hipotekom i pitanje je gde će preduzeća sada organizovati rad s obzirom na to da su ostali bez hala. Pogon za trave i leguminoze je već godinama u vlasništvu „Subotica gasa”, kao deo otplate dugovanja „Agrosmena”, ali kako se nezvanično može čuti, reč je o zastareloj i neisplativoj opremi.

„Agroseme Panonija” je 2012. godine izbeglo stečaj, ali je prema podacima Narodne banke Srbije od juna 2012. u blokadi zbog duga koji trenutno iznosi 282,5 miliona dinara.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.