Od decembra merenje radona u javnim objektima

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od decembra merenje radona u javnim objektima

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije od decembra počinje merenje koncentracije radona u javnim objektima, školama i vrtićima.
Merenja će se vršili u obdaništima, osnovnim i srednjim školama, kaže Slađan Velinov, direktor Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije.

Biće postavljeno 5.000 detektora koji su, kaže Velinov, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpuno bezbedni.
Prikupljeni podaci biće poslati u Švedsku na ispitivanja, dodaje direktor Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja.
Dodao je da će uskoro početi akcija skidanja starih gromobrana sa stambenih zgrada.
"U našem budžetu ostalo je 11,5 miliona dinara. Dogovorili smo se da ta sredstva usmerimo na skidanje gromobrana na stambenim zgradama. Čekamo dalju proceduru. Od 700 gromobrana, na zgradama se nalazi 67. Za početak možemo da skinemo 35-40, a posle ćemo skinuti sve ostalo", poručuje Velinov.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.