Izvor: RTS, 12.Feb.2021, 09:44

Od danas žičarom za 15 minuta od Brzeća do Malog Karamana na Kopaoniku

Iz turističkog centra Brzeće do vrha Kopaonika od danas će se stizati za petnaestak minuta. Žičara sa 74 gondole, duga 3.600 metara, može da preveze 1.600 skijaša na sat. Uz važeće ski-karte vožnja će biti besplatna, a za panoramsko razgledanje karta će koštati 600 dinara za decu, 800 za penzionere i 1.000 dinara za odrasle.
Žičara će obogatiti turističku ponudu Kopaonika i pokrenuti razvoj privrede, posebno na istočnim padinama, na području >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bruske opštine.

U žičaru, kojom će se od centra Brzeće do vrha Mali Karaman stizati za petnaestak minuta, investirano je 27 miliona evra. Žičare sa 74 gondole u ovom trenutku može da preveze 1.600 osoba na sat.
Iako je kabina predviđena za smeštaj 10 putnika, zbog epidemijskih mera taj broj će biti prepolovljen.
Žičara je duga 3.741 metar, ima dve međustanice - Strugu i Belu Reku 2 i ono što je najvažnije,  domaći kojima je posao bio poveren izgradili su je pre roka, za samo šest meseci.
Aleksandra Stojaković, direktorka hotela "Junior", najstarijeg turističkog objekta u ovom centru, kaže da je ideja gondole u Brzeću stara skoro dve decenije i da njeno ostvarenje predstavlja novo poglavlje turizma opštine Brus i turističkog mesta Brzeće.
Iako se Brzeće nalazi na Kopaoniku, od 2017. godine sa prestankom rada žičara Bela Reka 1 i 2, bili smo odsečeni od same planine, kaže Stojakovićeva.
"Sa otvaranjem gondole ponovo postajemo deo planine i Skijališta Srbije, nadamo se povećanom broju gostiju u Brzeću što nas motiviše na pružanje još bolje usluge jer je ovo znak da Brzeće tek treba da se razvija kako bi postalo jedna od vodećih destinacija Srbije", rekla je Stojakovićeva.
U Brzeću ima 5.700 ležajeva u dvadesetak hotela i privatnom vlasništvu, a u izgradnji je još 3.000 postelja. To je perspektiva za ugostitelje, ali i stanovništvo, prateće delatnosti - trgovinu i poljoprivredu.
"Očekivano je da razvoj turizma u Brzeću prati i povećanje smeštajnih kapaciteta kao i proširenje već postojećih delatnosti i formiranje novih što će, između ostalog, doprineti i otvaranju novih radnih mesta i nadamo se dodatnim investicijama u prateću infrastrukturu", rekla je Stojakovićeva.
Žičara će svečano biti puštena u rad u 12 časova, uz prisustvo visokih državnih zvanica. Među prvim putnicima biće i predsednica Vlade Ana Brnabić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OD BRZEĆA DO VRHA KOPAONIKA ZA 15 MINUTA Danas počinje da radi gondola, Brnabić na otvaranju

Izvor: Blic, 12.Feb.2021

Iz turističkog centra Brzeće do vrha Kopaonika od danas će se stizati za petnaestak minuta.

Nastavak na Blic...

(UŽIVO) GONDOLOM OD BRZEĆA DO VRHA KOPAONIKA ZA 15 MINUTA Još sat vremena do otvaranja, na svečanosti i premijerka Brnabić

Izvor: Blic, 12.Feb.2021

Iz turističkog centra Brzeće do vrha Kopaonika od danas će se stizati za petnaestak minuta. Pripreme za svečano puštanje u rad gondole su uveliko u toku. Svečanom otvaranju koje počinje u 12 sati prisustvovaće premijerka Srbije Ana Brnabić, direktor "JP Skijališta Srbije" Dejan Ćika i Martin...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.