Od danas prijemni ispiti na fakultetima

Izvor: Politika, 07.Jul.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas prijemni ispiti na fakultetima

Ne zaboraviti ličnu kartu ili pasoš.– Izbegavajte energetska pića. – Strogo zabranjeno prepisivanje, puškice i korišćenje „bubica” i telefona

Na državnim fakultetima i visokim školama strukovnih studija danas počinje provera znanja stečenog u srednjoj školi. Roditelji bi trebalo da skrenu pažnju budućim brucošima da je ovo polaganje sasvim drugačije od onog na koje su mladi navikli tokom prethodnog školovanja, jer dežurni profesori ne gledaju kroz prste, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravila su vrlo stroga i svako kršenje može da znači i diskvalifikaciju kandidata.

Prijemni ispit je, nakon mature, jedna od najstresnijih situacija u životu, pa psiholozi i profesori savetuju budućim studentima da obrate pažnju na nekoliko „sitnica” koje i te kako mogu da utiču na ishod provere znanja.

S obzirom na to da prijemni ispiti traju četiri dana, zavisno od rasporeda po fakultetima, nije loše da se ponovi da umesto učenja u poslednji čas, dan uoči polaganja ispita stručnjaci preporučuju lagano obnavljanje gradiva i relaksaciju kroz neke aktivnosti koje posebno prijaju, poput šetnje, druženja, sporta.

Na sam dan prijemnog ispita, obavezan je doručak – obrok koji sadrži energiju, što znači uglavnom ugljene hidrate i mnogo tečnosti.Budućim studentima se preporučuje da na fakultet dođu najmanje pola sata ranije, kako bi smireno pronašli salu u kojoj je provera znanja i eventualno odabrali mesto koje im najviše odgovara, ukoliko to već nije određeno.

Ne treba zaboraviti ličnu kartu ili pasoš, koji su neophodni radi provere identiteta.

Na stolovima je dozvoljen samo pribor koji je izričito naveden na oglasnoj tabli fakulteta, odnosno visoke škole, zato bi bilo dobro da se dan ranije proveri šta to tačno podrazumeva. Primera radi, na nekim fakultetima dozvoljena je upotreba samo plave hemijske olovke, a na stolu flašica vode.

Na svakom fakultetu važe drugačija pravila tokom prijemnog ispita, ali u opšta spada zabrana razgovora između kandidata, odlaska u toalet, jer test ne traje dugo, zatim je zabranjeno prepisivanje, „puškice” i „bubice”, odnosno korišćenje bilo kojeg tehničkog uređaja od telefona do računara.

Klinički psiholog Spomena Milačić, inače ekspert Udruženja Luneta, koje pomaže deci samohranih roditelja, deci ulice i deci sa teškoćama u razvoju, kaže da je veoma bitno i imati pozitivan stav i okružiti se dobrim ljudima koji podržavaju i podstiču.

– Odmor, odnosno dobar san je takođe važan faktor u uspešnom savladavanju prijemnog ispita. Istraživanja govore da je 21 sat nespavanja jednak pijanstvu srednjeg stepena, dakle vi ne možete da očekujete da posle toliko sati nespavanja imate neurone koji funkcionišu. Osam sati spavanja je neophodno – naglašava Milačić.

Ona kaže da nespavanje pred sam ispit nekada upali, ali ono ne daje optimalne rezultate, tako da se preporučuje da se noć pred ispit slobodno doda jedan sat spavanja više, jer deluje blagotvorno.

Ono što ljudi ponekad rade jeste da unose energetska pića, ukazuje naša sagovornica, ali koja imaju efekat stresa na organizam : dovode do lupanja srca, adrenalin skače, velika količina glukoze ide u mišiće i priprema organizam za delovanje u opasnosti...

– Tačno je da mi nećemo zaspati ako pijemo energetska pića, ali nam to neće ni poboljšati mentalne sposobnosti, jer je problem što nas stres čini glupima. To vam neće pomoći na ispitu, dakle, izbegavajte energetska pića – savetuje ovaj klinički psiholog.

Šta uraditi na samom ispitu?

– Najvažniji savet jeste da se ne paniči. Paničenje nas dovodi u stanje stresa, a stres nas, ponavljam, čini glupima i neefikasnima. Ukoliko se dogodi da naiđete na pitanje koje je teško, savet je da se napravi mala pauza – popije se malo vode, udahne se vazduh što dublje može, jer se na taj način doprema kiseonik u mozak – objašnjava Spomena Milačić.

Veoma je važno i da se vodi računa o vremenu. Bilo bi dobro da se na ispit ponese sat kako bi se znalo koliko tačno ima vremena do kraja testa, jer se mobilni telefoni isključuju i (ili) odlažu na klupe pored kojih dežura profesor. Preporuka je da se prvo reše lakši zadaci.

I savet za kraj – zamolite roditelje (i prijatelje) da vam ne remete koncentraciju tokom prijemnog ispita tako što će da dovikuju ili zaviruju kroz otvoren prozor ili vrata učionice. Jer i mala nepažnja može da košta željenog indeksa.

Sandra Gucijan

objavljeno: 07.07.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Na fakultetima počeli prijemni ispiti (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 07.Jul.2014

Na državnim fakultetima i visokim školama danas budući studenti polažu prijemne ispite. Za razliku od ranijih generacija, ovogodišnjoj je nešto olakšan posao, jer mesta ima više nego dovoljno – prema procenama, čak i kada bi se upisali svi đaci koji su sada završili srednju školu, još...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.