Od danas prestaje izdavanje starih pasoša

Izvor: Politika, 31.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas prestaje izdavanje starih pasoša

Ministarstvo za dijasporu saopštilo da će izdavanje novih pasoša Srbije od 3. novembra početi i u inostranstvu, najpre u konzulatima u Parizu i Dizeldorfu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će od danas policija prestati da izdaje stare pasoše i da će od 3. novembra građani moći da predaju zahteve za dobijanje samo nove putne isprave.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, povodom sto dana rada MUP-a i vlade, Dačić je objasnio i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će se izdavanje starih pasoša obavljati samo u izuzetnim slučajevima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu.

On je rekao i da je MUP predložio Skupštini Srbije da usvoji novi zakon kojim bi se važenje starih putnih isprava produžilo do 31. decembra 2009. godine.Prema njegovim rečima, ukoliko parlament to ne uradi, stari pasoši prestaće da važe 31. decembra ove godine.

Dačić je rekao i da su građanima uručena 125.444 nova savremena pasoša, kao i 112.289 ličnih karata.

A Ministarstvo za dijasporu saopštilo je juče da će izdavanje novih pasoša Srbije od ponedeljka, 3. novembra, početi i u inostranstvu, najpre u konzulatima u Parizu i Dizeldorfu.

Kako se navodi u saopštenju, plan je da do kraja godine počne izdavanje novih pasoša u konzulatima na teritoriji cele Nemačke.

Potom će sukcesivno biti izdavani u svim ostalim zemljama, prvenstveno u onima u kojima je najveći broj ljudi iz dijaspore, odnosno u konzulatima u kojima je izdat najveći broj pasoša.

Cena pasoša će biti oko 50 evra, kojima se pokrivaju troškovi pasoške knjižice, stvarni trošak dostave pasoša DHL-om (pasoši se ne izrađuju u konzulatima – konzulati samo primaju zahteve) i taksa za izdavanje pasoša. Očekuje se da iznos bude smanjen po usvajanju zakona o republičkim administrativnim taksama u parlamentu Srbije, navodi se u saopštenju.

R. D.

[objavljeno: 01/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.