Od čega boluje Srbija

Izvor: Blic, 24.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od čega boluje Srbija

U narednih deset dana objavljivaćemo grafike delova organizma. Kada skupite svih deset, moći ćete da sklopite poster ljudskog tela u prirodnoj veličini.

Od srede krećemo u jedno uzbudljivo putovanje kroz naše telo! Pridružite nam se! Usput ćete dosta toga naučiti, a i zabaviti se. Verujte, nije teško. Svakog dana, zaključno sa 6. martom, objavljivaćemo grafike jednog dela ljudskog organizma. Telo smo podelili na deset delova, a svaki deo detaljno i zanimljivo objasnili. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U avanturu krećemo proučavajući lice, usta, čula ukusa, vida i mirisa. Kada skupite svih deset grafika, moći ćete da sklopite poster ljudskog tela u prirodnoj veličini.

Kako bi objasnili sve fenomene čovečjeg organizma, desetorica najpoznatijih svetskih dizajnera dobili su zadatak da svaki svojom specijalnom tehnikom na popularan i jasan način predstave sve sisteme organa, kao i najzanimljivije podatke o bolestima i načinima prevencije. Osim što ćete biti u mogućnosti da dosta toga naučite i da se zabavite, pomoću postera ćete biti u prilici da proverite vid, analizirate izveštaje kardiologa, izračunate plodne i neplodne dane...

Paralelno sa objavljivanjem grafika, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, krećemo sa serijom „Zdravlje nacije: Od čega boluju građani Srbije”. Na ovim stranicama najistaknutiji stručnjaci iz sveta medicine savetovaće vas kako da se lečite, ali pre svega kako da prevencijom sprečite da do bolesti uopšte dođe. Čitaćete o najnovijim dostignućima iz nauke, moći ćete da testirate svoje znanje i saznate koje vam signale šalje telo, ali i da pročitate zanimljivosti ove naše lude planete.

Pročitajte još:

Tri transplantacije bubrega i jetre za 24 sata

Obavezan pregled očiju posle 45. godine

Od srede svakog dana poklon

TEST: Koliko poznajete vaša usta i zube

1. Šta treba da ima dobra četkica za zube?

a) Veliku glavu kako bi mogla da očisti što veću površinu

b) Malu glavu da bi dospela u sve delove usne duplje

c) Oštru dlaku da biste lakše odstranili naslage hrane

d) Nije bitno, važno je samo da je električna

2. Koje piće je najmanje štetno za zube?

a) Dijet-kola

b) Voda

c) Konzervirani voćni sok bez šećera

d) Sveže ceđeni voćni sok

3. Ako vas boli vilica, šta treba da izbegavate?

a) Meku hranu

b) Sredstva protiv bolova koja se dobijaju bez recepta

c) Zevanje široko otvorenih usta

d) Zubara

4. Kada treba početi s pranjem zuba?

a) Čim beba dobije prve zube

b) Kada dete ima oko dve godine i potpuno pređe na čvrstu hranu

c) Oko pete godine života, kada je dete sposobno da samo pere zube

d) Tek kada detetu ispadnu mlečni i počnu da se pomaljaju stalni zubi

5. Kada je najbolji trenutak da uživate u nekom slatkom zadovoljstvu?

a) Ujutru, čim ustanete, ili uveče, pre spavanja

b) Odmah posle obroka

c) Kao užinu

d) Nije važno

1. Najbolji odgovor je B.

Četkica sa malom glavom će vam pomoći da operete i one delove usne duplje koji su teško dostupni. Oštra dlaka može da ošteti zubnu gleđ ako previše pritiskate.

2. Tačan odgovor je B.

Sveži voćni sokovi, konzervirani sokovi i gazirani napici sadrže kiselinu i oštećuju površinu zuba. Ova pojava je poznata kao erozija. Čista voda ne sadrži kiselinu i ne izaziva eroziju.

3. Tačan odgovor je C.

Bol, škljocanje, ukočenost i grčevi u vilici mogu imati razne uzroke. Potražite savet stomatologa kako biste ublažili simptome.

4. Tačan odgovor je A.

Čim vašem detetu izbiju zubići, treba da počnete da ih perete. U početku će vam biti lakše da koristite flanelsku tkaninu obmotanu oko prsta.

5. Tačan odgovor je B.

Slatkiše je bolje jesti neposredno posle obroka da bi se rizik od karijesa sveo na minimum. Slatkiši između obroka su najštetniji za vaše zube.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.