Od bicikla do nagrade „Mladgrad 2012”

Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od bicikla do nagrade „Mladgrad 2012”

Za pet godina Filip Vukša je dostavio više od 1.000 prijava gradskim organima, zahvaljujući kojima su obnavljane biciklističke staze, čišćena vozila javnog prevoza, sađeni drvoredi...

Sve što nam smeta, živcira nas, opterećuje, čudi i zamara, Filip je rešavao umesto nas. On nije tipičan dvadesetogodišnjak koji živi u zemlji Srbiji: on je jedan od onih koji širi pozitivan stav među vršnjacima, ali i odraslima –da malim koracima pojedinci mogu praviti velike promene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u svojim sredinama.

Filip Vukša (20) je student prve godine pejzažne arhitekture Šumarskog fakulteta i dobitnik specijalnog priznanja „Mladgrad 2012”, koje tradicionalno, 12. avgusta, na Međunarodni dan mladih, već treću godinu dodeljuju Građanske inicijative, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstvaregionalnograzvojailokalnesamouprave.

Ovaj momak ne pripada nijednoj grupi niti organizaciji, a građanskim aktivizmom počeo je da se bavi sa 15 godina, zahvaljujući – svom biciklu. Od tada, gde god da uoči komunalne i saobraćajne probleme u Beogradu, on pošalje dopis nadležnima. Za ovih pet godina dostavio je više od 1.000 prijava gradskim inspekcijama, direkcijama i sekretarijatima, zahvaljujući kojima su, između ostalog, obnavljane biciklističke staze, čišćena vozila javnog prevoza, sađeni drvoredi, vraćani poklopci na šahtove, popravljane i farbane ulične svetiljke, otpušavani slivnici i popravljani hidranti...

– Sve je počelo tako što me je nerviralo što biciklistička staza od Dorćola do Ade Ciganlije kojom sam stalno vozio nije bila sređena. Zapravo, bila je u katastrofalnom stanju, sa parkiranim kolima, uličnim svetiljkama koje ne rade, nije bilo zaštitnih stubića i saobraćajnih znakova. Sada je potpuno renovirana u dužini od osam kilometara. Napominjem da nije sve to samo moja zasluga, ali je činjenica da sam grad zatrpao sa više od 150 prijava i to je bila količina koju nisu mogli da ignorišu – priča nam Vukša, dok u Muzeju nauke i tehnike očekujemo uručenje nagrada.

Usledila je borba sa birokratijom i čuvenom rečenicom „nismo mi za to nadležni”, upoznavanje sa zakonima, procedurama, nadležnostima... Vukša je krenuo u borbu za bolju javnu rasvetu i zeleniji grad, po njegovim prijavama je zasađeno više od 550 sadnica, otpušeno je više od 100 slivnika.

– Potpuno sam, bez pomoći inspekcije, čak naprotiv, rešio sam mnoge probleme u gradskom prevozu i pre bus plusa – obeležavao noćne stanice GSP-a peške, uz pomoć merdevina i nalepnica koje sam štampao, po letnjoj žezi, naoružan samo povlasticom i beležnicom, vozio sam se u oba smera na svih 150 linija GSP-a ne bih li zabeležio nepravilnosti u javnom prevozu i na kraju predao elaborat na ovu temu. Gradski organi su zatvoreni, konzervativni, nespremni na inovacije i zato ih moramo maksimalno pritiskati – poručuje ovaj momak.

Vukši ostaje malo vremena za druge stvari, jer mora da sprema i ispite. Kako nam kaže, ne planira, kao mnogi mladi, da po završetku studija ode u inostranstvo, ostaje vezan za svoju sredinu jer je shvatio da mnogo toga može da promeni. U toku je izrada Internet sajta na kojem će svaki građanin moći vrlo lako da pronađe kome i kako da prijavi problem u svojoj ulici, ko je nadležan za to, koje su zakonske osnove.

– Ne treba da budete pravnik da biste se borili sa administracijom. Sve ćemo dati u što jednostavnijoj formi, ko je za šta nadležan, koji je zakonski osnov za prijavu, biće i formulari sa adresom koji građani samo treba da popune i pošalju – kaže Vukša koji očekuje da će sajt tokom septembra biti u probnoj fazi.

Za svoj rad, Vukša nije dobio samo priznanja. Nažalost, onako kako to obično biva kada neko „odskoči” u svojoj sredini, pre dva meseca verbalno i fizički su ga napali vozači autobusa dok je na Keju oslobođenja fotografisao polupana stakla na prednjim i zadnjim vratima autobusa, o čemu je naš list već pisao.

On je, uprkos svemu, i dalje nasmejan, zrači optimizmom.

– Dokazao sam da mnogo toga može da se popravi, promeni i uredi samo upornošću i voljom. Pozivam sve mlade, sve građane da pritisnemo nadležne u svojim sredinama, jer su oni tu zbog nas. Morate se boriti za svoje okruženje, jer nikome ne treba da bude svejedno u kakvoj sredini živi – poručuje na kraju ovaj momak.

Sandra Gucijan

objavljeno: 12.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.