Od besplatne struje do preskupih kaca

Izvor: Politika, 15.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od besplatne struje do preskupih kaca

Na reci Studenici manastir gradi mini-elektranu, a neki meštani se dosetili da bi od tog posla mogli i neku vajdu za sebe da otmu

Kraljevo – Na reci Studenici, u blizini manastira, baš na mestu gde je pre pola veka postojala mala hidrocentrala, ali je vremenom zapušena i propala, dobro napreduje gradnja nove mini-elektrane. Radnici kraljevačkog preduzeća „Zapadna Morava” najpre su podigli vodozahvat, takozvanu tirolsku branu 1, odakle su postavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << cevi za dotok vode do elektrane. Reč je o cevovodu dužine oko 1,3 kilometra, a prečnika oko jedan metar. Kroz njih će proticati oko jedan kubik vode u sekundi koliko je dovoljno za pokretanje ove elektrane čija je snaga 94 kilovata. Ona bi godišnje proizvodila 580.000 kilovata struje, a ta količina energije podmirivala bi potrebe manastira, konaka i ostalih objekata na manastirskom imanju. To će za manastir biti velika pomoć, kako je još prilikom otvaranja gradilišta za „Politiku” objasnio otac Tihon, iguman studeničkog manastira, jer su troškovi za struju pozamašni. Uz to, višak energije manastir će prodavati, jer će ova mini-elektrana biti umrežena u sistem „Elektrosrbije”.

– Reč je o maloj elektrani čija gradnja neće poremetiti mir i tišinu u okolini, a ni život u reci. Brana u koritu reke visoka je svega 1,4 metra. Predviđen je obavezan protok neophodnog minimuma a sledi dovršetak mašinske zgrade i nabavka turbine, generatora i ostale opreme – tvrdi za „Politiku” Dušan Sretović, nadzorni organ za realizaciju ovog projekta.

Računa se da će za realizaciju celog projekta biti potrošeno oko stotinak miliona dinara i pored Vlade Srbije manastire su uvek pomagali bogati ljudi. Tako se očekuje da će već od sledeće zime manastir imati besplatnu struju. Pored toga, sudeći prema šali koja kruži u okolnim selima, bratstvo se „ovajdilo” i za nekoliko velikih kaca za kupus ili šljive. Naime, nedavno su pažnju nekoliko meštana privukle velike plastične cevi pa su procenili da bi, osim za dovod vode do turbine, mogle koristiti i za, recimo, kiseli kupus ili za vrenje šljiva od kojih spravljaju rakiju. Tako su, uz prethodni dogovor o saradnji sa nekim majstorima na gradilištu i pogodbi „mi vama ručak, vi nama sečenje i varenje dna kako bi od jedne cevi dobili tri kace”, pod okriljem mraka prisvojili dve cevi. No, taman su napravili tri, četiri kace, javile su se ljubomorne komšije, posao je razotkriven i stigla je policija"Bilo je privođenja i saslušanja da bi akteri ove krađe ubrzo manastiru jednu, netaknutu cev vratili i još tri kace, tek napravljene od jedne prethodno isečene cevi. Tako je manastir dobio i kace, neko bi rekao, besplatno da nije jasne računice. Pošto cev košta skoro 2.000 evra za onog ko ih je platio, a reč je o budžetskim parama, ipak je to paprena cena za kacu, višestruko viša od one što bi se za kacu platilo na kraljevačkoj pijaci. Stoga je policija nadležnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv Milanka Đ. (56), Rajka M. (24), Nenada S. (25) i Dragana D. (26) iz studeničkog kraja i Kraljeva zbog krađe i nanošenja štete studeničkom manastiru.

M. Dugalić

[objavljeno: 16/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.