Izvor: Politika, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od „Svetlosti” – dva nedeljnika

Kragujevački nedeljnik napustila redakcija koja osniva „Kragujevačke novine”, a vlasnici „starog izdanja” kažu: „Koga nema, bez njega se može”

Kao momak i devojka koji se nikad nisu posvađali, a nisu se posvađali jer nikad ništa nisu imali zajedničko – tako se raspao poznati kragujevački nedeljnik „Svetlost”, „legitimacija grada” i „najbolji list južno od Save i Dunava”, koji izlazi još od davne 1935.

Tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve godine posle privatizacije, aprila 2007, cela redakcija „Svetlosti” napustila je kuću u kojoj je većina provela ceo radni vek, a vlasnici koji su je kupili, sa željom da list i dalje živi, oformili su novu uredničku i novinarsku ekipu.

Sada već bivši novinari i urednici „Svetlosti” praviće „Kragujevačke novine”. Prvi broj ovog novog nedeljnika pojaviće se pred čitaocima sutra. „Svetlost” se, iako su to mnogi očekivali i najavljivali, ipak, nije ugasila. Novi broj u starom formatu, pojavio se u štampi 7. maja.

– „Svetlost” je institucija ovog grada i kao takva ona je iznad pojedinaca. Novinari odlaze i dolaze, a mi moramo da je negujemo zbog čitalaca. Zato smo je i kupili, a ne zbog poslovnog prostora, kako su mnogi optuživali. „Svetlost” sam branio u vreme Miloševićevog režima, odbraniću je i sada, a koga nema bez njega se može – kaže u izjavi za „Politiku” jedan od vlasnika firme i predsednik Upravnog odbora „Svetlost” AD Gvozden Jovanović.

Navodeći da su odluku o napuštanju „Svetlosti” novinari doneli sami, kao i da niko nije otpušten i pored očiglednog viška, Jovanović je naglasio da se poslovodstvo firme „nije mešalo u uređivačku politiku”. On je dodao i da je zaposlenima ostavljena mogućnost da, na osnovu onoga što su prihodovali, „sami odrede svoje plate”.

Zašto se, onda, list „pocepao” i šta će biti i sa jednim i sa drugim listom, koji u vremenu krize, sa istim, a malobrojnim korpusom čitalaca, sami sebe moraju da izdržavaju. Tokom poslednje decenije tiraž „Svetlosti” jedva da je dostizao 3.000 primeraka, pa se izdržavao, što od čitulja, što od reklama firmi. Sada, kad kriza smanjuje količine novca predviđenog za oglašavanje, vlasnici firmi će, po svemu sudeći, morati da se opredele za jedan ili drugi „tabor”.

– Kao nekom ko je u „Svetlost” došao odmah posle studija, kome je to bio prvi posao i ko je gradio tu novinu, meni je žao što odlazim. U istoj situaciji su i druge kolege, od kojih je većina ovde provela 20 ili 30 godina. Mi, međutim, nismo imali imali izbora. Tačno je da nam se vlasnici nisu mešali u uređivačku politiku, ali je tačno i to da nisu radili ni svoj menadžerski deo posla. Dovoljno je reći da su nam i mizerne plate od oko 20.000 dinara isplaćivali neredovno – navodi zamenik glavnog i odgovornog urednika „Svetlosti” Ankica Vesić.

Objašnjavajući da je jedini motiv napuštanja lista bio „nesnošljiv materijalni položaj”, naša sagovornica tvrdi da iza odluke o formiranju „Kragujevačkih novina” ne stoje, kako je rekla, „ni tajkuni, ni grupa uticajnih političara u gradu i republici”. Skupština grada, kako je navela, može da bude samo „jedan od komitenata” novog lista.

– Računamo na reklame kragujevačkih privrednika, ali niko neće moći da nas uslovljava. Mi smo bili nezavisni, takvi ćemo i ostati, a ukoliko lokalna uprava pokaže interesovanje da obradimo teme koje su, po njenom mišljenju, važne za grad, i sa njima ćemo sklopiti ugovor o saradnji. Jedan takav smo već imali dok smo radili u „Svetlosti” – navela je Vesićka.

„Kragujevačke novine” će zadržati analitički pristup, ali će biti „lakše” od „Svetlosti” i, kako kaže naša sagovornica, bez „teških političkih tema”. U formi jednog porodičnog lista, „Kragujevačke novine” će, navodi Vesićeva, afirmisati uspešne Kragujevčane.

Do juče zaposlenima u „Svetlosti”, Jovanović je poželeo sve najbolje, naglašavajući da bi voleo da u Kragujevcu bude što više novina. Što se tiče „Svetlosti”, on je najavio da će taj list od sada imati i svoje internet-izdanje, ali i jedan kablovski TV kanal.

Brane Kartalović

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.