Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 2007. i žene na Vojnoj akademiji

Beograd -- Po prvi put u srpskoj istoriji, od 2007. godine Vojnu akademiju i Vojnu gimnaziju verovatno će moći da pohađaju i žene.

Uputstvom Ministra odbrane za 2006. godinu, dokumentom koji sadrži godišnji plan reformi u sistemu odbrane, naređeno je stvaranje uslova za uvođenje devojaka u školski sitem Vojske SCG od školske godine 2007/08.

Sistematsko školovanje oficirki i podoficirki trebalo bi da rezultira time da tradicionalna komplementarna uloga žena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oružanim snagama bude promenjena tako što će one od pomoćnog osoblja postati ravnopravni učesnici sistema odbrane.

Trenutno je u Ministarstvu odbrane i Vojsci SCG zaposleno 17 žena oficira, 31 podoficirka, 165 žena vojnika po ugovoru, a civilnih lica 6.705.

Svega 16 žena trenutno se nalazi na rukovodećim dužnostima sa funkcijom komandira i načelnika, uglavnom u administrativnim službama Ministarstva odbrane i vojske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.