Izvor: Blic, 05.Dec.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 10. decembra primena zakona o bezbednosti u saobraćaju

Od četvrtka, 10. decembra, počinje primena novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji utvrđuje pooštravanje kazni za prekršaje uz uvođenje kaznenih poena.

Kaznene mere će, međutim, početi da se primenjuju od 1. januara kada počne primena Zakona o prekršajima, a novi propisi o radu auto-škola i obuci vozača počeće da se primenjuju tek kada budu doneti novi pravilnici.

Zakonom o bezbednosti u saobraćaju uvodi se video nadzor koji treba da omogući lakše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utvrđivanje odgovornosti prekršioca, pa će vozači biti kažnjeni ako ih kamera snimi prilikom prekoračenja brzine ili nepropisnog preticanja.

Zakon zabranjuje korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, a ista zabrana važiće i za pešake na pešačkom prelazu. Uvodi se institut probne vozačke dozvole i konstantna obuka pojedinih učesnika u saobraćaju.

Policija ubuduće neće moći da naplaćuju novčane kazne na licu mesta, već će davati naloge za uplatu. Novčane kazne za prekršaje kretaće se od 3.000 do 50.000 dinara, a biće duplo veće u slučaju kada je u kolima i maloletnik.

Za teže oblike prekršaja predviđena je kazna zatvora.

Vozaču će, kad bude imao ukupno 18 kaznenih poena za prekršaje koje je učinio, pivremeno biti oduzeta dozvola.

Smanjena je i dozvoljena količina alkohola u krvi sa 0,5 na 0,3 promila. Novim zakonom dozvoljena brzina vožnje u naseljima je sa 60 smanjena na 50 kilometara na sat.

Zakon predviđa i kažnjavanje nasilničke vožnje. Pod njom se podrazumeva kada vozač dva ili više puta prođe semafor na crveno svetlo i ako između dva takva uzastopna prelaska nije prošlo više od deset minuta. Pod nasilničkom vožnjom se podrazumeva i preticanje kolone vozila po punoj liniji.

Biciklisti i vožači motora moraće da nose zaštine kacige na glavi tokom vožnje.

Zakonom su propisani i uslovi za rad auto-škola u smislu stručnjaka

koji obučavaju nove vozače, kao i dužine trajanja obuke i vozila za

obuku.

Prvi put se uvodi probna vozačka dozvola za mlađe od 18 godina. Te dozvole će moći da koriste samo u Srbiji. Mladići i devojke kada napune 17 godina moći će da dobiju te dozvole, ali neće moći da voze bez pratnje osobe koja ima redovnu dozvolu i najmanje pet godina iskustva. Mladim vozačima vožnja će biti zabranjena od 23 do pet sati ujutro.

Cilj zakona je, kako su naveli njegovi predlagači iz ministarstava unutrašnjih poslova i infrastrukture, da se u naredne tri godine upola smanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji.

U Srbiji svake godine u saobraćajnim nesrećama pogine više od 800

ljudi. Prema podacima Srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja,

prošle godine je u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo 897 ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.