Od 1. juna jasna poruka da se nasilje sankcioniše

Izvor: RTS, 27.Mar.2017, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. juna jasna poruka da se nasilje sankcioniše

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović rekla je za RTS da će zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji uvodi hitne mere udaljavanja nasilnika iz porodice, početi da se primenjuje od 1. juna i da će poslati jasnu poruku da se nasilje sankcioniše.
Taj zakon predviđa i zabranu prilaska žrtvi, kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Stevanovićeva je gostujući na RTS-u rekla da ranije nije postojala dobra koordinacija sistema koja bi zaštitila ženu koja je žrtva nasilja i da je svega u 10 odsto slučajeva dolazilo do procesuiranja kada žena prijavi nasilje.
"Najveći teret je bio prepušten njima, sistem ih je štetao", istakla je Stevanovićeva dodajući da se to sada menja.
Rekla je da do sada, u postupcima koje je vodio zaštitnik građana, nije bilo slučajeva da su žene lažno prijavile nasilje u porodici.
"Zaštitnik građana je vodio 63 postupaka u slučajevima kada su se žene obraćale toj instituciji zbog nasilja u porodici nije bilo utvrđenih zloupotreba", rekla je Stevanovićeva.
Kaže da je bilo 14 slučajeva femicida (ubijanja žena) i u 12 slučajeva da je bilo propusta kod femicida.
Novi zakon predviđa i koordinaciju svih organa u sprečavanju nasilja u porodici i policije, tužilaštva, sudova, centara za socijalni rad.
Prvi put zakon predviđa obaveznu saradnju organa, gde se uključuju u rad i druge ustanove, vaspitne, zdravstvene, a pored toga, može da se uključi i Nacionalna služba za zapošljavanje, ukoliko je nasilje ekonomskog karaktera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.