Od 1. juna fiskalne kase u zdravstvu, lekari skeptični

Izvor: Politika, 08.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. juna fiskalne kase u zdravstvu, lekari skeptični

Odlaganja neće biti, odgovara ministar Tomica Milosavljević na primedbe iz državnog i privatnog sektora

Za sve što građanin posle 1. juna plati u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a nije participacija, niti usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiće fiskalni račun.

„Nikakvog odlaganja neće biti, jer je reč o zakonskoj obavezi, a sve ustanove koje se nisu pripremile za fiskalizaciju imaju još dovoljno vremena da to urade”, izjavio je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Politiku” ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević.

Posle ovog roka svako ko naplati neku uslugu, a građaninu ne izda fiskalni račun biće kažnjen, takođe je podsetio ministar zdravlja uz izričitu tvrdnju da je „fiskalizacija u zdravstvu gotova stvar”.

Veliki broj vlasnika privatnih ordinacija, ali i nekih državnih bolnica i kliničkih centara, koje smo pitali da li su spremni da počnu izdavanje fiskalnih računa za nešto više od mesec dana, zbunjen je izričitom izjavom ministra zdravlja da je „fiskalizacija gotova stvar”. Smatraju da prosto tehnički nije moguće sprovesti u delo tako veliki posao, a ordinacija, kažu, ipak nije prodavnica.

Iako kažu da je većina njih i do sada izdavala račune za usluge koje su u privatnim ordinacijama pružali, ne kriju da su zabrinuti zbog najavljene novine, doživljavajući je čak kao atak na privatnu praksu. Jer, pitaju se zašto je naplata participacije ostala van fiskalizacije, tvrdeći da je ovaj tok novca – nekontrolisan. Opet, u državnim ustanovama su u nedoumici kako da odrede visinu cene za određene vrste intervencija i pregleda.

Direktor Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front” u Beogradu, profesor dr Dušan Stanojević, međutim, ne krije da jedva čeka pomenuti datum, i da bi bio još srećniji da cela priča počne i mesec dana ranije – već 1. maja!

Podsećamo, odavde je potekla jedna od prvih inicijativa da se porođaj naplaćuje 20.000 dinara u slučajevima kada porodilja insistira da njenom porođaju prisustvuje lekar koga je ona izričito odabrala, pa polovina ove sume ide tom lekaru, a ostatak ustanovi.

– Jedva čekam da tako počnemo da radimo, da bi klinika krenula da zarađuje. Radujem se što će stvari najzad biti uređene: znaće se ko šta i kome plaća na blagajni klinike i koliko zaista možemo da zaradimo na tržištu. Samo uvođenje fiskalne kase me ne brine, kada su mogle tolike firme pre tri godine, nije problem – umrežićimo se i mi – kaže za „Politiku” dr Stanojević.

Dr Jasmina Knežević, vlasnica velike privatne zdravstvene ustanove „Bel medik”, koja postoji 14 godina kao opšta bolnica i dom zdravlja, kaže za „Politiku” da su se spremili za uvođenje fiskalizacije, jer su i do sada svakom pacijentu izdavali račun sa specifikacijom troškova. Ubuduće će to činiti uz pomoć čipa, odnosno šifrom iz fiskalne kase.

– Uvek sam za uvođenje reda u sistem i za ovaj proces smo bili spremni i ranije. Nemamo ništa protiv stručne i finansijske kontrole, ali očekujemo da nama privatnicima onda država omogući liberalizaciju tržišta zdravstvenih usluga, mogućnost fluktuacije lekara iz jedne ustanove u drugu, da i mi možemo da organizujemo posao na najbolji mogući način – dodaje dr Knežević.

Dr Milosavljević kaže da sve dileme u vezi sa fiskalizacijom nisu pitanja za Ministarstvo zdravlja.

– Svaka zdravstvena ustanova je pravno lice i radi po zakonima koji regulišu poslovanje pravnog lica. Ima odgovornu osobu, direktora, ali i upravne i nadzorne odbore, koji treba, između ostalog, da odredi način organizacije, cenu i naplatu dopunskog rada u zdravstvu. Zna se da cene vanstandardnih usluga određuju upravni i nadzorni odbori. Dalje, svaka uprava prihoda imaće uvid u stanje po računu preko tih fiskalnih kasa, onako kako je predloženo zakonom i podzakonskim aktima koje su u nadležnosti u Ministarstva trgovine i finansija i to nisu više pitanja za ministra zdravlja – odgovorio nam je dr Milosavljević.

Pitamo ministra zdravlja da li ima izgleda da u skorije vreme u našim bolnicama građani dobiju račun za svaku uslugu koju su dobili uz knjižicu, znači na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

– Naravno da smo razmišljali i o tome, da bi građani videli koliko košta lečenje u bolnici ili operacija, za koju mislite da je džabe. Ali, to nema veze sa fiskalizacijom, već sa mogućnostima i sposobnostima organizacije sistema – kaže je dr Milosavljević.

Olivera Popović

[objavljeno: 09/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Milosavljević: Fiskalni računi u zdravstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2009, 10:37

BEOGRAD - Za sve što građanin posle 1. juna plati u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a nije participacija, niti usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiće fiskalni račun, izjavio je za Politiku ministar zdravlja, Tomica Milosavljević..."Nikakvog odlaganja neće biti, jer je reč o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.