Oči reciklera uprte u zeleni fond

Izvor: RTS, 20.Dec.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oči reciklera uprte u zeleni fond

U Srbiji se reciklira svega 15 odsto otpada, dok se na primer u Nemačkoj reciklira više od 80 odsto upotrebljenih proizvoda. Ipak, primetan je napredak iz godine u godinu, povećava se procenat prerađenog otpada, povećan je i broj zaposlenih u reciklažnoj industriji, ali i naplata ekološke takse. U nadležnom ministarstvu najavljuju donošenje novog zakona o upravljanju otpadom i osnivanje budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Stari računari, televizori, telefoni, šporeti, frižideri, mašine za pranje veša su opasan otpad, ali su važan izvor sirovina. Prošle godine prerađeno je više od 20.000 tona elektičnog i elektronskog otpada, dva puta više nego 2011. godine.

Izvršni direktor "SET reciklaže" Zorana Nikolić kaže da su u prethodnoj godini tretirali 7.400 tona otpada od električnih i elektronskih proizvoda, a 2015. završiće sa više od 9.500 tona tretiranog elektronskog otpada.
"Ovi rezultati su pokazatelji da i u teškim vremenima uopšte u zemlji i ekonomskoj situaciji da se može ostvariti napredak", kaže Nikolićeva.
Međutim i dalje se prikupi manje otpada nego što reciklažni pogoni mogu da prerade.
Nikolićeva kaže da je zakonom definisano da svaki pojedinac kada odbaci svoj uređaj ili opremu mora da ga preda na tretman.
"SET reciklaža razvija svoju jedinstvenu sakupljačku mrežu onda se trudi da do građana dođe preko svojih akcija keš za treš, staro za novo, otpad za život gde mi dolazimo na adresu građana i uzimamo uređaje na otpad", kaže Nikolićeva.
U Skupštini Srbije uskoro bi trebalo da se nađe Zakon upravljanju otpadom koji predviđa osnivanje zelenog fonda.
"Sva sredstva od naknade za zagađenje životne sredine i sva sredstva od stavljanja na tržište republike Srbije, dakle taksa koja se plaća za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada biće deo tog posebnog zelenog fonda odakle će se finansirati svi projekti iz oblasti zaštite životne sredine i uključujuću naravno reciklere", kaže Radmila Šerović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Od naplate ekološke takse prošle godineo je prikupljeno sedam i po milijardi dinara, gotovo 50 odsto više nego 2013. godine.
"Ono za šta se mi zalažemo naredne godine je od uspostavljanja fonda krene kvartalno isplaćivanje nadoknada za tretirani otpad što znači da posle svakog kvartala inspekcije dođu i kontrolišu količine koje su recikleri preradili", kaže Ana Petrović Vukićević iz Udruženja reciklera Srbije.
Zato što ne reciklira Srbija godišnje gubi 50 miliona evra.
Siniša Mitrović član Odbora za zaštitu životne sredine PKS-a kaže da 2016. godina mora da bude promena u smislu da reciklažna industrija zahvaljujući dobrim subvencijama države može da napravi nove investicije koje bi dale novu vrednost reciklabilnih materijala koji ostaju u industriji.
Jedna od obaveza Srbije u procesu pristupanja Uniji je da uspostavi organizovano sakupljanje otpada za više od 90 odsto stanovništva do 2020. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.