Ocene i za profesore

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ocene i za profesore

Prvu priliku studenti imaju već na kraju tekućeg semestra. – Ocena koju profesori dobiju biće uzeta u obzir i u postupku izbora u zvanje nastavnika

Studenti Beogradskog univerziteta prvi put će u ovoj školskoj godini imati priliku da ocenjuju rad profesora. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta, prošle sedmice usvojen je Pravilnik o studentskom vrednovanju pedagoškog rada nastavnika, na osnovu kojeg svaki fakultet ima obavezu da među akademcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sprovede anonimnu anketu u kojoj će oni davati ocene predavačima.
Takva praksa već godinama postoji na pojedinim visokoškolskim ustanovama koje su imale sluha i za mišljenje studenata. Međutim, odsad će ocena koju profesori dobiju biti uzeta u obzir u postupku izbora u zvanje nastavnika i služiće kao vid kontrole kvaliteta nastavnog procesa.

Upitnik u pisanoj formi sadrži devet tvrdnji, a studenti pored svake od njih upisuju ocenu od jedan do pet kojom iskazuju stepen svoje saglasnosti sa iznetim tvrdnjama. Takođe, ponuđena je i opcija "ne mogu da odgovorim". Za svaki odgovor računaće se prosečna ocena, dok će prosek svih devet odgovora predstavljati konačnu ocenu nastavnika. Predviđeno je da se anketa organizuje svake godine na kraju nastave iz predmeta, a da bi se sprečile moguće zloupotrebe, zasad nije dozvoljen upitnik u elektronskoj formi.

Iako je vrednovanje rada nastavnika prvi put obaveza u radu fakulteta, pa će se i svi eventualni nedostaci ispravljati u primeni, neizbežno se nameću neka pitanja u vezi sa ovim upitnikom. Najpre, da li je trebalo poštovati osobenosti fakulteta i formulisati različita pitanja za grupacije društvenih, tehničkih, prirodnih ili medicinskih nauka. Zatim, pitanja su usmerena samo na nastavu "ex catedra", ali ne i na oblike praktične nastave. Kada je reč o objektivnosti studenata, o njoj treba govoriti koliko i o objektivnosti predavača.

Profesor dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, kaže da su ankete o radu profesora postojale još kada je i sam bio student:

– Između nastavnika i studenata mora da postoji povratna sprega. Neuspeh studenta nije samo njegov nego i neuspeh profesora. Ovakve ankete obezbeđuju veću meru javnosti u radu.

Na ETF-u, dodaje on, prethodnih godina organizovane su slične ankete, ali je u odgovorima bilo i nepristojnih i necivilizovanih primedbi.

Prema rečima profesora dr Aleksandra Jovanovića, dekana Učiteljskog fakulteta, krajnje je vreme bilo da se donese ovakav pravilnik koji je u duhu Zakona o visokom obrazovanju.

– To je najsigurniji način da nastavnici i fakulteti dobiju povratnu informaciju o svom radu, jer u njemu učestvuju svi studenti. Neka pitanja su mogla da budu drugačija i da ne budu ista za sve vrste studija, jer su fakulteti humanističkih nauka drugačiji u odnosu na prirodne fakultete – objašnjava dr Jovanović.

Profesor dr Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka, veruje da će studenti biti objektivni prilikom ocenjivanja. On ukazuje na to da su upitnici mogli da budu prilagođeni grupacijama fakulteta, ali se išlo na to da svi predavači budu ocenjeni na isti način. Vremenom će i pitanja biti bolje formulisana, smatra dr Martić.

Prvu priliku da ocene profesore studenti će imati na kraju tekućeg semestra, a fakulteti, osim ove obavezne, mogu da organizuju i niz drugih anketa.

-----------------------------------------------------------

Da li nastavnik kasni

Anketa sadrži nekoliko tvrdnji koje student ocenjuje od 1 do 5:

- nastavnik izlaže jasno i razumljivo,

- nastavnik izlaže pregledno i ističe najbitnije,

- izlaže odgovarajućim tempom u toku semestra,

- dolazi na čas dobro pripremljen,

- drži nastavu u dogovorenim terminima i bez kašnjenja,

- podstiče učešće studenta u nastavi,

- daje korisne informacije o radu studenata (posle seminarskih radova, vežbi, aktivnosti na času),

- odgovara na studentska pitanja i vodi računa o studentskim komentarima,

- dosadašnje ocene kod ovog nastavnika odgovaraju mom pokazanom znanju.

Osim opštih podataka o studijama, akademci upisuju i da li su i koliko prisustvovali nastavi.

Ankica Marinković

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.