Izvor: B92, 28.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se pojava ptičjeg gripa

Niš, Beograd -- Pravci kretanja ptica-selica isti su svake godine i treba očekivati ptičji grip u Vojvodini i južnim delovima Balkana.

Epidemiolog niškog Instituta za zaštitu zdravlja Bratislav Tiodorović rekao je da javnost u Srbiji mora da se pokrene i motiviše da se pripremi za borbu protiv pandemije ptičjeg gripa. "Nema dileme da će pandemije biti", rekao je Tiodorović i dodao da nije problem ptičji grip, već to što bi on mogao da dobije novu formu za koju svet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije spreman.

Predsednik Radne grupe za primenu plana pre i tokom pandemije gripa Predrag Kon rekao je da se ne postavlja pitanje da li će biti pandemije ptičjeg gripa, već koliko je Srbija za nju spremna. On je rekao da zdravstveni radnici moraju da uspostave partnerski odnos s medijima, koji će o pandemiji gripa obaveštavati javnost tačno i istinito. "Moramo da napravimo koalicione snage u zaštiti zdravlja građana", rekao je Kon.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas da bi Program za kontrolu, prevenciju, suzbijanje i iskorenjivanje ptičjeg gripa sledećih dana trebalo da usvoji Vlada Srbije. Program je u postupku usaglašavanja s drugim ministarstvima koja učestvuju u relizaciji Programa za kontrolu, prevenciju, suzbijanje i eradikaciju avijarne influence, navodi se u saopštenju.

Program je skup svih procedura i postupaka koji se primenjuju tokom kontrole praćenja i suzbijanja ptičjeg gripa, a obuhvata i njihovu formalizaciju i uspostavljanje sistema uniformnosti u donošenju odluka, definiše lanac odlučivanja i nadležnost državnih organa koji su učesnici u realizaciji programa.

Program, koji je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usaglašen je sa međunarodno priznatim standardima i evropskim propisima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.