Očekivana ostavka Momčila Babića, direktora RFZO

Izvor: Politika, 11.Dec.2014, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekivana ostavka Momčila Babića, direktora RFZO

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje(RFZO) prof. dr Momčilo Babić podneo je danas neopozivu ostavku, saopšteno je iz ove ustanove.

Na ovoj funkciji Babić je bio manje od dve godine, vlada ga je za direktora RFZO postavila 28. februara 2013. godine. Dr Babić je redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, specijalista socijalne medicine i organizacije zdravstvene zaštite, a na čelo RFZO-aje došao iz Kliničko bolničkog centra „Bežanijska Kosa”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Ostavka čoveka koji se nalazi na čelu najveće „kase” ili banke srpskog zdravstva, kako se odavno naziva RFZO, izgleda da nije predstavljala iznenađenje za članove Ministarstva zdravlja.

Nije tajna da ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar već duže nije zadovoljan radom dr Babića. Ni dr Babić, sa druge strane nije bio zadovoljan odnosima na relaciji između Ministarstva zdravlja i Republičkog Fonda.  

Ipak, šta je konkretan razlog za neopozivu ostavku, jer u Ministarstvu zdravlja su nam potvrdili da dr Babić nije smenjen, nije bilo moguće zvanično saznati.

Nesporazumi su počeli još sredinom leta, kada je u junu, doneta odluka da se suficit sredstava iz RFZO prebaci u penzioni fond.To je značilo da će RFZO raspolagati sa dva odsto manje para, što  je na godišnjem nivou iznosilo 36 milijardi dinara manje za potrebe u zdravstvu.

Dr Babić se sa ovom odlukom pomirio teška srca.

Iako je dr Babić postavio ambiciozan plan reformi rada u zdravstvu- od jedinstvene liste čekanja, dostupnije zdravstvene zaštite, elektronskog kartona i elektronske zdravstvene knjižice, uvođenje softvera u sve zdravstvene ustanove - mnogo toga nije realizovano. Jedan od najtežih zadataka, kako je i sam priznao, pravljenje jedinstvene liste čekanja za operacije i preglede, na kraju je uradilo Ministarstvo zdravlja.

Babiću se zameralo i to što je odluke o slanju na lečenje u inostranstvo teško obolele dece donosio tek posle pritiska javnosti.

O.Popović

(Opširnije u štampanom izdanju Politike u petak 12. decembra)

---------------------------

Za v.d direktora RFZO predložena dr Verica Lazić

BEOGRAD– Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je Upravni odbor RFZO usvojio danas neopozivu ostavku dosadašnjeg direktora Momčila Babića i o tome je obavestio resorno ministarstvo, a za vršioca dužnosti direktora predložena je dr Verica Lazić, koja je do sada obavljala poslove direktora Sektora za kontrolu.

O njenom izboru sutra će se izjasniti članovi upravnog odbora RFZO, dodaje se u saopštenju.

U ministarstvu se zahvaljuju prof. dr Momčilu Babiću na saradnji i uspešno sprovedenim planovima i programima, koji su zajednički realizovani u proteklom periodu.(Tanjug)

objavljeno: 11.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.