Izvor: B92, 05.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustavljena primena odredbi o produženom pritvoru

Beograd -- Ustavni sud Srbije jednoglasno je doneo u četvrtak meru kojom se obustavlja primena odredbi o produženom policijskom pritvoru iz zakona o borbi protiv organizovanog kriminala. Sud je ocenio da su ove odredbe u suprotnosti sa odredbama Ustava Srbije i opšteprihvaćeniih standarda međunarodnog prava koja štite ljuska prava i slobode. Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić rekao je da se ovim rešenjem situacija vraća u redovni pravni sistem.

Šef poslaničke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe DOS-Reforma Srbije u republičkom parlamentu Bojan Pajtić rekao je da će za lica za koja se sumnja da su učestovala u organizovanim kriminalnim grupama biti pronađeni neki drugi mehanizmi da ostanu u pritvoru. "Imamo sasvim dovoljno vremena da se primeni institut sudskog pritvora, odnosno neki drugi mehanizmi na osnovu Zakona o krivičnom postupku", rekao je Pajtić ocenjujući odluku Ustavnog suda: "Opredeljenje Ustavnog suda da se obustavlja primena pojedinačnih akata na osnovu ovih odredaba svakako bi se već u nekoliko dogodilo na osnovu izmena zakona koje treba da se nađu na dnevnom redu republičke skupštine. Nema bojazni da će se za ona lica, za koja postoji osnovana sumnja da su učestvovala u organizovanim grupama koja su se bavila kriminalnim radnjama, naći drugi mehanizam da oni ostanu u pritvoru i da u toku sudskog postupka bude utvrđena njihova odgovornost".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u republičkom parlamentu Dejan Mihajlov ocenio je da je odluka Ustavnog suda Srbije potvrdila stav te partije da je ta zakonska odredba protivustavna i neodrživa u našem pravnom poretku. Mihajlov je dodao da ne očekuje da će sada biti pušteni savetnik za bezbednost bivšeg predsednika SRJ Rade Bulatović i bivši šef vojne službe bezbednosti Aco Tomić: "Bez obzira na to što su politički zatvorenici, za šta nema dokaza, svakako će vlast upravo zbog namere da produži njihovo političko zatočeništvo pribeći svim sredstvima, pa ako to ne može da bude policijski, biće sudski pritvor, ali su sudovi imuniji na pritiske sa strane. Očekujem da sud drugačije odluči i ukine im pritvor".

Odlukom Ustavnog suda Srbije maksimalan policijski pritvor ponovo je 48 sati, kako predviđa Zakon o krivičnom postupku. Sva rešenja doneta na osnovnu osporenih odredbi prestaju da važe od objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku Republike Srbije. Eventualni svedoci saradnici takođe se više ne mogu držati u pritvoru, izuzev ako se protiv njih vodi postupak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.