Obuka nastavnika engleskog

Izvor: Politika, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka nastavnika engleskog

Učestvovanjem na Konferenciji profesori engleskog jezika osvojiće 20 od potrebnih sto časova usavršavanja neophodnih za očuvanje licence

Trodnevna Konferencija profesora engleskog jezika počela je juče u beogradskom "Centru Sava", okupivši veliki broj nastavnika iz Srbije i 60 predavača iz inostranstva.

Reč je o najvećem i najznačajnijem usavršavanju nastavnika engleskog jezika u našoj zemlji. To je ujedno i obuka koja se nastavnicima osnovnih i srednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << škola priznaje za dobijanje i očuvanje licence. Pohađanjem ovog specifičnog seminara nastavnici zapravo mogu da zarade 20 sati usavršavanja, a za produžavanje licence treba da za pet godina provedu sto sati na stručnim "treninzima". To znači da posećujući predavanja i radionice na ovim godišnjim konferencijama nastavnici iz škola mogu da obezbede svih sto sati usavršavanja koji su im neophodni kako bi zadržali dozvolu za rad.

Profesori će i ove, kao i prethodne godine, imati priliku da čuju predavanja eminentnih domaćih i stranih metodičara o najnovijim, ali i za decu najzanimljivijim metodama rada u svetu i da sve te novine prorade u interaktivnim radionicama.

Na osnovu istraživanja britanske agencije JWT education procenjuje se da sto miliona ljudi na svetu želi da nauči engleski jezik, a, prema istraživanju britanskog stručnjaka za učenje engleskog jezika Dejvida Gradola, 2020. godine znanje engleskog jezika predstavljaće jednu od osnovnih veština, poput matematike i računarstva. Zato su, prema rečima Dragane Milanković, profesora engleskog jezika u gimnaziji "Ruđer Bošković" u Beogradu i potpredsednika Udruženja nastavnika engleskog u Srbiji (ELTA), ovakve konferencije veoma korisne. U Srbiji, prema zvaničnoj statistici, ima oko četiri hiljade profesora osnovnih i srednjih škola. Ona ističe da je u svetu, ali i kod nas, u trendu metoda aktivnog uključivanja učenika u nastavu. To znači da i đaci predlažu teme koje će se obrađivati na času. Mladi vole da rade u grupi ili u parovima. Zato rado rade projekte unutar odeljenja, škola, sa vršnjacima iz drugih škola u Srbiji, ali i sa onima iz inostranstva. Đacima je veoma zanimljivo kada uče kroz dramatizaciju, praveći predstavu od lekcija koje na taj način uče. Oni najviše žele da savladaju praktične veštine, da nauče sve što im je neophodno da bi se snašli na ulici, u stranom gradu, da uvežbaju pisanje si-vija, popunjavanje raznih formulara.

Ovu trodnevnu konferenciju u Beogradu organizovala je upravo ELTA (Udruženje nastavnika engleskog jezika u Srbiji), pod pokroviteljstvom Britanskog saveta i američke ambasade u Beogradu, uz podršku Ministarstva prosvete Srbije i stranih izdavačkih kuća. Skup su otvorili ambasadori Velike Britanije i SAD u Beogradu Stiven Vodsvort i Majkl Polt i direktor Britanskog saveta u Srbiji Endru Glas.

A. Brkić

[objavljeno: 19.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.