Izvor: B92, 15.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obrazovanje smanjuje siromaštvo"

Beograd -- Neki podaci govore da u Srbiji oko 15 odsto đaka ne završi osnovnu školu.

U Srbiji ne postoje precizni podaci o broju učenika koji napuštaju školu, ali analize pokazuju da oko 15 odsto đaka ne završi osnovnu školu, izjavila je danas ministarka za nauku Ana Pešikan. "Kada tome dodate srednju školu, onda je to prilično zabrinjavajuć broj. Imate čitavu grupu mladih koja nije osposobljena za nošenje sa životom koje ih čeka", rekla je ona.

Ana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pešikan je na međunarodnoj konferenciji "Uloga obrazovanja u smanjenju posledica siromaštva na decu u zemljama u tranziciji", koju je otvorila, rekla da obrazovanje nema trenutne već dugoročne efekte na smanjenje siromaštva. "Ako deca završavaju škole, neće živeti u bedi i moći će da obezbede dostojanstven život sebi i svojim budućim porodicama", poručila je Ana Pešikan.

Ona je navela da uticajem obrazovanja na smanjenje siromaštva treba da se bave podjednako naučni radnici i ekonomisti, dodajući da su Srbiji potrebna i detaljna istraživanja koja će se baviti tom temom.

Dekan Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Dobrivoje Radovanović kaže da u Srbiji obrazovanje treba da bude dostupno što većem broju ljudi kako bi im život bio kvalitetniji. "Država treba da omogući da bude što manje samofinansirajućih studenata i što više onih koji se školuju o trošku budžeta", poručio je Radovanović.

Na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji "Uloga obrazovanja u smanjenju posledica siromaštva na decu u zemljama u tranziciji" učestvuje oko 60 domaćih i 30 stranih učesnika. Pored učesnika iz zemalja jugoistočne Evropem, skupu pristvuju stručnjaci iz Italije, Velike Britanije i Rusije.

Organizatori su Institut za pedagoška istraživanja i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.