Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obrazovanje na jezicima manjina"

Novi Sad -- U Novom Sadu je u petak otvorena međunarodna konferencija.

Konferenciju organizuje Pedagoški zavod Vojvodine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu. Konferencija treba da doprinese definisanju strategije razvoja obrazovanja na manjinskim jezicima, zasnovane na iskustvima zemalja u okruženju koje su stekle iskustvo u pridruživanju Evropskoj uniji ili se za to pripremaju.

Direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine Lenka Erdelji kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se u Vojvodini ne može govoriti o obrazovanju manjina ako i većinski i manjinski narodi ne pokažu spremnost da sačuvaju bogato jezičko nasleđe.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Borislav Novaković podsetio je da je usvajanjem Omnibus-zakona Pokrajina dobila mnogo veći broj nadležnosati, a jedna od njih je i obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Danica Stefanović rekla je da se osnovno i srednje obrazovanje u vojvođanskim školama može pohađati na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, a da se kao izborni predmeti mogu učiti ukrajinski i romski.

Učenje na jezicima manjina moguće je i na pojedinim faklutetima Univerziteta u Novom Sadu. U sredstvima javnog infomisanja upotrebljava se osam jezika, postoje višejezična pozorišta, a manjinski jezici u službenoj upotrebi su u 39 od 45 vojvodjanskih opština.

Na konferenciji učestvuju strani i domaći istraživači koji se bave obrazovanjem nacionalnih manjina, prosvetni radnici, obrazovne institucije, nacionalni saveti nacionalnih manjina i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od interesa za obrazovanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.