Izvor: B92, 15.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Reforma istim tempom

Beograd -- Refome obrazovanja ne mogu se izvršiti preko noći, već su za to potrebne godine, izjavio novi ministar prosvete Žarko Obradović

Sve izmene, kako je rekao, radiće se u skladu sa potrebama društva i privrede. Kao čovek koji će naredne četiri godine voditi srpsko obrazovanje, Žarko Obradović u svom prvom obraćanju predstavio je rezultate upisa u srednje škole i pozvao učenike koji se do sada nisu upisali da to učine do 31. avgusta.

Ministar nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govorio i o tome kako će izgledati buduća strategija reforme obrazovanja.

Kada su novinari insistirali da čuju njegov program, umesto odgovora novi ministar kritikovao je sedmu silu da ne prati pažljivo njegovo izlaganje.

"Nastaviće se istim tempom. Pobogu, ja mislim da sam dao više nego opširan odgovor, e sada, ako to vama nije dovoljno, ja se izvinjavam”, rekao je Obradović.

Svetska banka je, inače, ocenila, u svom poslednjem izveštaju, da bi u centru ekonomske strategije Srbije, kao i ostalih zemalja regiona, trebalo da bude razvoj ljudskog kapitala, odnosno reforma i unapređenje obrazovanja.

Ministar se, međutim, nije složio sa novinarskom konstatacijom da se gotovo ništa više ne radi na reformi osnovnog i srednjeg obrazovanja koja je započeta pre šest godina.

"Pa, to je vaš utisak. Izvinite, niste u pravu. Ako mislite da ćemo mi zato što je Svetska banka napisala neki izveštaj, formirati neki savet ili tako nešto, onda duboko grešite. Reforma obrazovanja je proces koji traje i ne može se vršiti preko noći prema željama nekoga sa strane. To je nešto što će odgovarati potrebama Srbije i stručnih tela koje o tome daju stručni sud”, kazao je Obradović.

Ministar prosveta je rekao da reforma obrazovanja nije strategija koju treba da pravi Ministarstvo već Vlada.

Njegov stav je da sve što se menja treba i mora da bude odgovor na društvene potrebe i zahteve privrede.

Unija poslodavaca Srbije je, međutim, zatražila od nove vlade Srbije da što pre dovrši reformu srednjeg stručnog obrazovanja, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.