Obradović: Nauka i tehnologija faktori razvoja

Izvor: Blic, 14.Sep.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Nauka i tehnologija faktori razvoja

U Beogradu je danas počela dvodnevna naučna konferenciju posvećena kalendarskom znanju i doprinosu Milutina Milankovića, a ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je otvarajući skup da Vlada i resorno ministarstvo nastoje da obezbede uslove kako bi nauka i tehnologija postali ključni faktori društveno ekonomskog razvoja.

Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete i nauke nastoje da obezbede zakonske i materijalne pretpostavke i uslove kako bi se u Srbiji stvorio ambijent >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kome bi naučno - istraživačka delatnost zajedno sa visokim obrazovanjem postala jedan od glavnih nosilaca ukupnog privrednog i društvenog razvoja, izjavio je Obradović.

Ministar je na početku dvodnevne konferencije "Kalendarsko znanje i doprinos Milutina MIlankovića", koja se održava na Građevinskom fakultetu u Beogradu, istakao da su nauka i tehnologija ključni faktori i generatori ubrzanog tehničko-tehnološkog procesa kao i ukupnog društveno ekonomskog razvoja.

"Imamo u vidu da Srbija raspolaže jednim od najznačajnijih resursa, a to su ljudski resursi - kompetentni naučnici, istraživači, stručnjaci, profesori univerziteta, koji ostvaruju kvalitetne naučno istraživačke rezultate", rekao je Obradović.

On je podsetio da je Milutin Milanković najcitiraniji srpski naučnik u svetskoj naučnoj zajednici koji zajedno sa Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom predstavlja tri srpska stuba u svetskoj nauci.

Konferenciju je organizovalo udruženje "Milutin Milanković", a okupiće više od 50 stručnjaka iz različitih naučnih oblasti.

Cilj konferencije je da se prikupe i javnosti predstave podaci o nastanku i razvoju kalendarskog znanja sa gledišta matematičke i astronomske teorije merenja i računanja vremena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.