Izvor: Blic, 13.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obolelih od raka biće duplo više

Od 100 obolelih od nekog maligniteta uspešno se izleči manje od polovine pacijenata. Svake godine sve je više osoba sa kancerom i, ako se ovakav trend nastavi, do 2050. godine broj obolelih od zloćudnih tumora biće dva puta veći nego danas, procene su vodećih onkologa u Srbiji.

U Srbiji godišnje od raka oboli 30.000, a umre blizu 18.000 ljudi. Svaki peti stanovnik naše zemlje umire od ove smrtonosne bolesti.

Stopa preživljavanja

rak dela materice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - 86%

rak grlića materice - 61%

rak prostate - 61%

rak dojke - 57%

rak jajnika - 49%

limfomi i leukemija - 44%

rak debelog creva (muškarci) - 41%

rak pluća - 12%

rak želudca - 8%

- U Evropi će sigurno biti duplo više obolelih od malignih tumora, ali to će se desiti i u Srbiji. Kod na su trenutno maligne bolesti u porastu jedan odsto godišnje, ali to će se godinama sve više povećavati - kaže za „Blic” dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva za borbu protiv raka.

Porazna statistika govori i da u svakom momentu u Srbiji od malignih oboljenja boluje oko 120.000 ljudi.

- To su brojke koje su, nažalost, velike, ali su uobičajene za sve zemlje koje imaju socioekonomski status sličan našem - ističe dr Čikarić.

Međutim, ono što je za nas specifično jeste činjenica da je Srbija po učestalosti raka grlića materice na prvom mestu u Evropi.

Evidentno je i da u Srbiji polovina svih obolelih od malignih oboljenja boluje od raka pluća, grlića materice, debelog creva i dojke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako pobediti rak

Izvor: B92, 12.Mar.2009, 15:37

Beograd -- Od 100 obolelih od malignih tumora, uspešno se izleči 50 odsto, a broj obolelih se povećava, kažu u Društvu Srbije za borbu protiv raka... Povodom Meseca borbe protiv raka, predsednik Društva Slobodan Čikarić kazao je da podaci ukazuju na to da se u periodu od 2001. do 2005. godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.