Obnova sistema za navodnjavanje u Čačku

Izvor: Glas javnosti, 09.Jun.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova sistema za navodnjavanje u Čačku

ČAČAK - Postoji realna mogućnost da hidrosistem na levoj obali Zapadne Morave kod Čačka, napravljen pre pola veka, bude obnovljen i modernizovan, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Radomir Kruščić.

Pomoćnik gradonačelnika Kruščić, zadužen za infrastrukturu, izjavio je kako je u kontaktima sa Svetskom bankom dobijena ponuda da ova svetska finansijska institucija učestvuje u tom poduhvatu sa 80 odsto potrebnih sredstava, dok bi sa po deset procenata sudelovali lokalna samouprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i zainteresovani poljoprivrednici.

Prema prvim predračunima, čitav posao treba da košta nešto više od 500 miliona dinara. Već su utrošena 44 miliona za poboljšanje stabilnosti brane u Parmencu, koja je važan deo hidrosistema, a koristi je i Gradski vodovod, dok za predstojeće radove na obnovi elektro-mašinske opreme treba da bude obezbeđeno još oko 50 miliona.

"Računamo da bi, posle rekonstrukcije, moglo da se navodnjava najmanje oko 2.000 hektara", izjavio je Kruščić.

Čačanski hidrosistem projektovan je svojevremeno za navodnjavanje oko 4.500 hektara zemljista u 13 sela poznatih, pre svega, po intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji. Glavni kanal, od Parmenca do Katrge, dug je 24,56 kilometara, a bila je izgrađena i gusta razvodna mreža.

Početkom 1960-tih, pri gradnju tada modernog sistema za navodnjavanje računalo se na ukrupnjavanje privatnih poseda komasacijom i arondacijom. Do toga, međutim, nikada nije došlo, nego su parcele još više usutnjavane, a dobar deo površina zauzet širenjem okolnih naselja.

Poslednjih godina, zbog dugog nekorišćenja, glavni kanal je zapušten i oronuo, pa izaziva i velike ekološke probleme, posebno na dužini od oko tri-četiri kilometra, kojom prolazi kroz gusto naseljeno gradsko područje.

Uzaludno se traga i za projektnom dokumentacijom, koja se negde zaturila usled čestih promena u gazdovanju izgrađenim objektima. Od 2009. kanalom i pratećim objektima gazduje Grad Čačak.

Namera lokalne samouprave je da za njihovu obnovu i osavremenjavanje zainteresuje i državu pošto je, koliko se zna, ovo jedini koliko-toliko očuvani hidrosistem u centralnom delu Srbije.

Pri tome, poziva se na strateško opredeljenje države da, kao jedan od važnih oslonaca ukupne privrede, razvija intenzivnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju.

Zasada je neizvesno koliko su stvarno poljoprivredni proizvođači zainteresovani da izdvoje znatna sredstva radi učešća u zajedničkom poduhvatu sa Svetskom bankom i lokalnom samoupravom.

Prilikom prvog anketiranja preko mesnih zajednica dobijen je pozitivan odgovor od vlasnika oko 150 domaćinstava.

Mnoga gazdinstava u međuvremenu su gradnjom bunara i postavljanjem pumpi izgradili sopstvene sisteme za navodnjavanje, pa su manje zainteresovani da se uključe u zamišljeni poduhvat.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.