Izvor: Politika, 21.Apr.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnavlja se zadužbina kralja Aleksandra

U crkvi Svetog cara Stefana Dečanskog, sagrađenoj pre 80 godina, zatvorenici oslikavaju ikone

Niš – Već nekoliko meseci iza zatvorskih zidina u niškom Kazneno-popravnom zavodu traje velika i, po svim ocenama, veoma korisna akcija – uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i po dogovoru sa Upravom za sprovođenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde i rukovodstvom ustanove u Nišu, obnavlja se velika crkva Svetog cara Stefana Dečanskog. Poduhvat je jedinstven, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve građevinske radove na rekonstrukciji bogomolje spolja i unutra, kao i parternom sređivanju prostora oko crkve i, što je od posebnog značaja, na izradi ikonostasa i oslikavanju ikona realizuju osuđenici koji izdržavaju zatvorske kazne u ovom velikom zatvoru.

– Ovaj crkveni objekat sagrađen je između 1931. i 1934. godine i zadužbina je kralja Aleksandra Karađorđevića. Nažalost, crkva je potpuno devastirana i nekoliko decenija korišćena je kao prostor za skladištenje. Malo se ili se uopšte nije znalo ne samo da se radi o zadužbini kralja koji je iste godine kada je crkva predata na upotrebu ubijen u atentatu u Marselju, nego i da je reč o velikom pravoslavnom objektu koji je treći po veličini u Nišu, posle Sabornog hrama i crkve Svetog Nikole – ispričao nam je Aleksandar Grbović, upravnik KPZ Niš.

Objekat dobija novi izgled i očekuje se da će do kraja ove godine kompletno biti obnovljen. Desetak osuđenika već nekoliko meseci svakodnevno je angažovano na rekonstrukciji crkve. Donedavno je sa njima radio profesor Umetničke škole u Nišu Staniša Radojlović, a u poslednje vreme, pošto je glavni posao skoro završen, rade sami. Mnogi su i pre dolaska na izdržavanje kazne amaterski bavili slikanjem, a po dolasku u niški KPZ ovladali su tehnikom ikonopisa. Aleksandar Popović iz Vranja, koji izdržava kaznu zatvora od šest i po godina, kaže:

– U ovoj godini treba da bude završen oltar u crkvi i da se privedu kraju radovi na levom i desnom zidu. Sa velikim zadovoljstvom svakoga dana sam ovde, jer radimo nešto veoma korisno i za sebe i za ovaj zavod. Ponosan sam jer će iza našeg rada ostati nešto izuzetno vredno – rekao nam je Popović.

Pored Aleksandra Popovića, koji kaže da će ovim poslom nastaviti da se bavi i kada izađe iz zatvora, i Saša Stajković iz Niša kaže da se preporodio radeći na obnovi crkve:

– Možda prvi put u životu radim nešto korisno. Iskren da budem, angažovanje na poslovima rekonstrukcije crkve, za šta sam se sam prijavio, promenilo me je.

I mnogi drugi osuđenici koji u KPZ Niš izdržavaju višegodišnje kazne, a koji nisu želeli da im se imena pominju u novinama, kažu da im je najveće zadovoljstvo kada dobiju priznanje za dobro obavljen posao. A upravnik Aleksandar Grbović ističe da je obnova bogomolje počela marta 2013. i posle samo godinu dana je zablistala punim sjajem, i spolja i u unutrašnjosti.

– U objektu se jednom sedmično služi liturgija, kojoj prisustvuje više od 200 osuđenika. Zahvaljujući ljudima dobre volje, pre svega arhitekti Aleksandru Radoviću, nekadašnjem direktoru Zavoda za zaštitu spomenika istorije i kulture u Nišu, uskoro ćemo završiti izgradnju zvonika. Nedavno, na slavi naše ustanove, kada su nas svojim dolaskom udostojili i čelnici Niške eparhije, predstavnici crkve su nam odali veliko priznanje, ali i rekli da je ovo jedinstven slučaj da osuđenici rade ikone – rekao je za „Politiku” upravnik Grbović.

Toma Todorović

objavljeno: 22.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.