Objavljena crna lista internet trgovaca

Izvor: NovaEnergija.net, 27.Jan.2021, 22:47

Objavljena crna lista internet trgovaca

Poslednjih nekoliko godina, a naročito tokom 2020. godine kada nam je tradiocionalna kupovina postala dodatna “pretnja” za širenje pandemije došlo je do ekspanzije internet trgovine. Kako je za svaki uspešan biznis neophodno ugrabiti pravo vreme tako je i ovde kao rezultat veće potražnje porastao broj trgovaca na internetu.
Međutim, nemali je onih koji ovakav vid trgovine ne obavljaju u skladu sa zakonima, dobrom trgovinskom praksom, pa čak ni etičkim normama.
Ukoliko posegnemo >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << za Zakonom jasno je određeno da trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta u obavezi je da na vidnom mestu naznači: poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.
Kada odlučite da pazarite na nekoj od stranica na društvenim mrežama, prvo proverite istaknute podatke na stranici Agencije za privredne registre – APR.
– Ako je u pitanju kupovina od neregistrovanog trgovca u tom slučaju nema primene Zakona, tako da nije moguće odustati od kupovine, zahtevati zamenu ili povrat novca, već je sve to definisano poslovnom politikom trgovca – rekao je Marko Dragić iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.
– Kada je u pitanju kupovina van poslovnih prostorija registrovanog trgovca, potrošač ima pravo da odustane od kupovine u roku od 14 dana bez ikakvog objašnjenja, s tim što u tom slučaju snosi troškovi slanja pošiljke – rekao je Marko Dragić i dodaje – U odnosu na kupovinu u maloprodajnom objektu prednost internet kupovina je mogućnost odustanka u roku od 14 dana, dok kupovinom u maloprodajnom objektu nije moguće odustati od kupovine, već je to definisano poslovnom politikom trgovca.
Kako bi zaštitili prava potrošača i stali na kraj nezakonitom poslovanju internet prodavaca Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine u saradnji sa organizacijama članicama Nacionalne organizacije potrošača Srbije utvrdili su spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima. Ova lista nije konačna, ali je odličan početna stanica ukoliko ste se odlučili na pustolovinu “kupovine iz futelje”. Crnu listu internet trgovaca možete pogledati OVDE.
Izvor: NSuzivo
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.