Izvor: B92, 17.Dec.2009, 13:30

Objavljen spisak sudija

Objavljen spisak sudija

Beograd -- Visoki savet sudstva objavio je spisak imena više od 2000 reizabranih i novih sudija za funkcije u sudovima opšte i posebne nadležnosti.

Novo, reformisano srpsko pravosuđe polako dobija konačan oblik. 17 dana nakon zakonskog roka, Visoki savet sudstva izabrao je 1531 sudiju na stalnu funkciju, i predožio još 876 kandidata koji će na toj funkciji biti prvi put, pa njihov izbor mora da potvrdi Skupština Srbije.

Za vrhovni kasacioni sud izabrane su 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudije, od kojih su javnosti pozantije sudije vrhovnog ili specijalnog suda, među kojima su Sonja Brkić, Radmila Dičić Dragičević, Maja Kovačević Tomić, Vesko Krstajić, Nata Mesarović i Goran Čavlina

Za budući apelacioni sud u Beogradu, izabrano je 80 sudija, od kojih su javnosti poznate dosadašnje sudije okružnog suda Dragoljub Albijanić, Siniša Važić, Snežana Vitošević, Milimir Lukić i Omer Hadžiomerović

Pored beogradskog, izabrane su i sudije preostala 3 apelaciona suda, kao i osnovnih i viših sudova širom Srbije.

Uprkos tome što je broj sudija znatno manji nego ranije, Nata Mesarović tvrdi da to neće uticati na efikasnost sudstva

"Ja za sada nemam takav strah. Mislim da smo broj sudija dobro projektovali, postoji odluka VSS da se taj broj može povećati u svakom trenutku”, kaže predsednica VSS Nata Mesarović.

Skoro trećina sadašnjih sudija nije prošla reizbor. Aktuelna predsednica Društva sudija Dragana Boljević nije reizabrana, dok je na primer Sonja Brkić izabrana za sudiju u Vrhovnom kasacionom sudu i pored afere sa visokim naknadama koje je primala kao predsednica RIK-a.

Nata Mesarović kaže da su glavni kriterijumi za izbor bili stručnost, dostojnost i osposobljenost, ali da su ključni bili rezultati rada. Savet je spreman svakom sudiji koji nije izabran javno da objasni zašto.

"Što se tiče koleginice Boljević ja sam to i pročitala više puta u njenim intervjuima da je sama rekla da su neke sudije u hendikepu zbog nekakvih načina ili statitstike koja se primenjuje u utvrđivanju stručnosti li broja završenih predmeta ili kvaliteta rada”, kaže ona.

"Što se tiče sudije Sonje Brkić koliko mi je pozanto do sada su svi predsednici RIK-a imali pravo na nadoknadu ali taj stepen njenog ponašanja VSS nije našao da je to bilo nedostojno ponašanje sudijske funkcije”, kaže Mesarovićeva.

Onima koji nisu prošli izbor nije ostavljeno mnogo prostora za žalbe, kaže Dragana Boljević.

"VSS nije predvideo da nam objasni pisanim rešenjem koji su ih to razlozi rukovodili da zaključe za nas neizabrane sudije a nas ima oko 730 od 2200, da mi ne ispunjavamo kriterijume ili dostojnosti ili stručnosti ili osposobljenosti ali mi ćemo iskoristiti obraćanje Ustavnom sudu, a zatim i naravno sudu u Strazburu.

Sindikat pravosuđa Srbije zatražio je od Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca objašnejnja i razloge zbog kojih neke sudije i zamenici javnih tužilaca nisu ponovo izabrani.

U saopštenju tog sindikata ocenjeno je da se među izabranim sudijama i tužiocima ne nalze imena nekih ljudi koji su, prema mišljenju tog sindikata, stručno i profesionalno obavljali svoj posao.

Spisak sudija može se videti na sajtu Visokog saveta sudstva.

Nastavak na B92...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti
Četvoro sudija iz Kovina i dalje u sudnicama – spisak svih sudija u Srbiji

Četvoro sudija iz Kovina i dalje u sudnicama – spisak svih sudija u Srbiji

Izvor: KovinEkspres.rs, 17.Dec.2009

Objavljen spisak sudija u Srbiji Visoki savet sudstva danas je objavio spisak sudija koje će, nakon izmena seta zakona o organizaciji pravosuđa i nosiocima pravosudnih funkcija, obavljati ovaj posao u sudovima širom Srbije. Kako na sajtu Saveta stoji, među sudijama Osnovnog suda u Pančevu, pod koji...

Nastavak na KovinEkspres.rs...

Poznata imena izabranih sudija

Izvor: TV Avala, 17.Dec.2009

Visoki savet sudstva (VSS) izabrao je danas 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju i predložio još 876 kandidata koje bi Skupština Srbije trebalo da izabere prvi put na sudijsku funkciju.

Nastavak na TV Avala...

V S S izabrao sudije

V S S izabrao sudije

Izvor: S media, 17.Dec.2009

Visoki savet sudstva izabrao 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju i predložio još 876 kandidata koje bi Skupština Srbije trebalo da izabere prvi put na sudijsku funkciju. ..Prema spisku sudija, objavljenom na sajtu VŠ, u Vrhovni kasacioni sud izabrani su i sudija Radmila Dičić Dragičević,...

Nastavak na S media...

Izabran 1.531 sudija

Izabran 1.531 sudija

Izvor: Danas, 17.Dec.2009

Visoki savet sudstva saopštio je juče da je izabrao 1.531 sudiju i predložio još 876 koje treba da imenuje Skupština Srbije.

Nastavak na Danas...

Reizbor sudija!

Reizbor sudija!

Izvor: Press, 17.Dec.2009

Visoki savet sudstva izabrao nove sudije u Vrhovnom kasacionom, apelacionim, višim i osnovnim sudovima u Srbiji. Nata Mesarović: Izabrani su najbolji!. .Visoki savet sudstva (VSS) izabrao je juče 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju u Vrhovnom kasacionom, apelacionim, višim...

Nastavak na Press...

Sindikat pravosuđa traži objašnjenja

Sindikat pravosuđa traži objašnjenja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Dec.2009, 11:50

Visoki savet sudstva objavio je spisak imena više od 2000 reizabranih i novih sudija za funkcije u sudovima opšte i posebne nadležnosti, a skoro trećina sadašnjih sudija nije prošla reizbor

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.