Obilaze se i otpadi

Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilaze se i otpadi

Zrenjanin - U Srbiji zimuje oko 400.000 ptica vodenih staništa i do ovih podataka struka je došla zahvaljujući sistematskom popisu ptica, koji se poslednjih godina obavlja uz pomoć volontera širom zemlje. Reč je o 120 vrsta ptica koje se prate na preko 500 lokaliteta u celoj državi. U toku je zimsko brojanje, koje je započelo 10. januara i trajaće do kraja meseca. Ornitolozi se nadaju da će brojanje svih vrana, labudova, čaplji, galebova, šljukarica i ostalih vrsta koje su svojim životom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << vezane za vodu, biti uspešno.

- Brojimo sa brodova, čamaca, iz automobila, peške, obilazeći obale reka, jezera, kanala i raznih drugih voda na kojima se okupljaju ptice močvarice. Brojimo i na deponijama, gde se sakupljaju skoro svi zimujući galebovi. Pratimo i guske prilikom doletanja na njihova omiljena noćilišta. Pozivamo ostale državne službe i zainteresovane ljubitelje prirode da nam svojim angažmanom i resursima pomognu - kaže koordinator brojanja ptica Marko Šćiban.

Zimski popis, koji je u toku, prilika je da se proveri koliko su ptice ugrožene krivolovom. Naime, krivolov je aktivnost široko rasprostranjena, smatraju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Naši volonteri imaju zadatak da tokom zimskog brojanja ptica obrate pažnju na krivolov, jer ova nedozvoljena aktivnost nanosi više štete vodenim pticama nego bilo koja druga čovekova delatnost - kaže Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Popis će pomoći Direkcija za vodne puteve Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JP „Vojvodinašume“, pokrajinski i republički Zavod za zaštitu prirode kao i upravljači zaštićenih područja i uprave ribnjaka.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.