Obezvređivanje velikih vrednosti

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezvređivanje velikih vrednosti

Mnogo je preduzeća, fabrika i industrijskih giganata Niš izgubio nepovratno u poslednjih dvadesetak godina i danas se stanovnici grada na Nišavi samo sa setom sećaju vremena kada se broj zaposlenih u proizvodnim pogonima i velikim kolektivima brojio hiljadama

Niš – Kada se govori o nezaposlenosti i privredi u Nišu dovoljno je samo reći da više ne rade „Elektronska” i „Mašinska industrija” koje su pre tridesetak i više godina upošljavale u jednom trenutku više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 35.000 ljudi. Danas je mnogo ugašenih fabrika, još više propalih firmi, a najviše, upravo zbog toga, nezaposlenih u Nišu.

Koliko je vođeno računa da se niška privreda sačuva? Na ovo pitanje skoro da nema odgovora. Jer, na sve ono što se događalo osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka nadovezala se serija stečaja za ono malo firmi koje su u poslednje dve decenije nekako uspele da opstanu.

Jedna od možda najkarakterističnijih jeste priča o „Niškoj pivari”. Ovo preduzeće svojevremeno je bilo jedan od najvećih proizvođača sokova i piva u Srbiji i Jugoslaviji i proizvodilo je više od 300.000 hektolitara osvežavajućih pića. „Niška pivara” nikada nije poslovala sa gubicima i nikada nije bila u dugovima, a plate za zaposlene nikada nisu kasnile.

Niko nije slutio pre desetak godina da je, kada je po tada važećim zakonima o privređivanju ovo preduzeće „izbačeno” na berzu, počeo i neverovatan sunovrat i kraj uspešne i nadaleko poznate firme. Malverzacijama i mahinacijama godinama se obezvređuje imovina, a od onog trenutka kada je sredinom prošle decenije pivara dobila privatnika kao vlasnika, počelo je i smanjivanje i gašenje proizvodnje, uz velika zaduživanja.

Oktobra 2012. godine, kada je proizvedeno 28.000 hektolitara sokova i piva, prekinuta je proizvodnja i nedugo potom pokrenut je stečajni postupak.

Do sada je održano čak sedam neuspelih pokušaja prodaje imovine i kapitala ovog preduzeća. Poslednji pokušaj bio je krajem prethodne sedmice i pošto ni on nije uspeo, nova licitacija zakazana je za sredinu juna.

Na prvoj licitaciji početna cena za prodaju „Niške pivare” bila je tačno 396,5 miliona dinara, ili bezmalo četiri miliona evra. Za svaku sledeću prodaju početna cena smanjivana je za oko 20 odsto vrednosti i tako se stiglo do šeste prodaje, početkom aprila ove godine, kada je „Niška pivara”, kao jedinstvena celina, ponuđena za „betoniranu” cenu od 160 miliona dinara. Ta cena, koja je dva i po puta manja od početne važila je i za sedmu, važiće i za narednu, osmu licitacionu prodaju. Od četiri, stiglo se na 1,2 miliona evra. I, objašnjeno je, čak i da se naplati, to neće moći da podmiri u međuvremenu napravljene ogromne dugove, a radnici-akcionari neće dobiti ni dinara od prodaje svoje pivare.

„Niška pivara” u stečaju nudi na prodaju ceo kompleks objekata na površini od 3,65 hektara i kompletan sistem proizvodnje – od skladišta sirovina, preko rezervoara za vrenje, punionice, voznog parka, magacine, upravnu zgradu s kancelarijama i svim sadržajima kakvi su nameštaj, kompjuterski sistemi i oprema i vredna umetnička dela. Pored opreme za proizvodnju i obavljanje osnovne delatnosti, „Niška pivara” i sada ima modernu radionicu za tehničko održavanje sopstvenih postrojenja, veliki restoran, prodajne objekte u sklopu firme, ali i u gradu.

Nudi „Niška pivara” i jednu od najsavremenijih internih hemijsko-bioloških laboratorija u oblasti pivarske proizvodnje, koja, procenjuje se, sama vredi pravo bogatstvo, odnosno više od polovine poslednje cene za celokupnu imovinu firme.

Za kraj i nešto što se ne sme zaboraviti i što je značajan deo istorije Niša: Nišku pivaru na parni pogon osnovao je 1884, samo šest godina posle oslobođenja od Turaka, Jovan Apel, koji je već posedovao pivaru u Aleksincu. Ostalo je za sva vremena zapisano da je „Niška pivara”, koja se nalazi na obodu centra grada koji se, po Jovanu Apelu, zove Apelovac bila prvo industrijsko preduzeće u Nišu.

Nad dilemom zašto je obezvređena i uništena „Niška pivara” neko se i u Nišu i u Srbiji mora dobro zamisliti.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.