Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđeno sto kuća za izbeglice

Fond „Ana i Vlade Divac” - Humanitarna organizacija Divac (HOD) u okviru akcije „Možeš i ti” u prošloj godini skupila je više od 1.400.000 evra sa kojim je rešeno stambeno pitanje sto izbegličkih porodica u Srbiji. Planovi HOD su da u ovoj godini skupe još milion evra i zbrinu još sto izbegličkih porodica. Pored HOD, za izbeglice će iz svog budžeta 47 kuća obezbediti i UNHCR.

- U okviru akcije „Možeš i ti” do ovog trenutka zbrinuto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 78 porodica, odnosno 317 lica, a zajedničkim snagama sa UNHCR radimo na zbrinjavanju još 22 porodice, odnosno 90 osoba. Iz neadekvatnih privatnih smeštaja raseljeno je 51, a iz kolektivnih centara 266 lica. Taj broj predstavlja više od 40 odsto svih stambeno zbrinutih interno raseljenih i izbeglih lica koja su boravila u kolektivnim centrima na teritoriji Republike Srbije. Sa još milion evra ove godine obezbedili bi krov nad glavom za još sto porodica. Nadam se da ćemo time inicirati zatvaranje najmanje jednog kolektivnog centra, što će biti najbolja potvrda uspešnosti akcije - rekla je Snežana, supruga Vlade Divca, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Šef predstavništva UNHCR za Srbiju Lenart Kotsalainen je izneo da će UNHCR iz sopstvenih fondova za izbeglice otkupiti dodatnih 47 kuća u 2009. godini, kao i da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa HOD. On je naveo i da je ova akcija jako bitna i zato što je Srbija među pet zemalja u svetu sa dugotrajnom izbegličkom krizom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još kuća za izbeglice

Izvor: RTS, 28.Jan.2009, 19:37

Humanitarna organizacija "Ana i Vlade Divac - HOD" nastaviće, u saradnji sa UNHCR-om, i u 2009. godini humanitarnu akciju kupovine još 100 kuća za izbeglice, obećavaju u Fondaciji. ..Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, Srbije ima 98.000 registrovanih izbeglica i više od 200.000...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.