Obeleženo sedam decenija SUBNOR-a

Izvor: RTS, 18.Okt.2018, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo sedam decenija SUBNOR-a

Strašni zločini iz Drugog svetskog rata ne smeju da se zaborave, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na obeležavanju 70 godina postojanja i rada Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.
Čestitajući jubilej članovima SUBNOR-a izaslanik predsednika, Aleksandar Vulin, istakao je da je 70 godina u pamćenju civilizacije izgleda premalo da neporecive istine ne moramo ponovo dokazivati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"SUBNOR je trebalo da bude organizacija ljudi koji se sećaju i obeležavaju događaje iz prošlosti, sigurni da se užasi fašizma neće ponoviti. Ipak, sedamdeset godina je izgleda bilo dovoljno da se zaboravi istina o Drugom svetskom ratu, da se strašni zločini i užasi zaborave i da se samim tim pripreme za svoje ponavljanje. Svako zlo uvek dolazi iz zaborava", rekao je Vulin.
Istakao je da nijedno živo biće koje je videlo – Jasenovac, Aušvic ili Staro sajmište ne može da pomisli da će ti užasi ikad više biti ponovljeni.
"Ali, svet koji se menja na gore, ponovo izgleda kao da užasi Drugog svetskog rata mogu da se ponove. Ko je pre sedam decenija mogao da pomisli da će neko reći da je Jasenovac bio radni logor, da u njemu nije ubijeno nijedno dete i da to nije bilo mesto velikog stradanja. Čitave države i ideologije nastupaju sa stavom da jame u Jadovnu, Hercegovini i Krajni zapravo nisu postojale ili nisu bile dovoljno pune", rekao je ministar.
Kako je istakao, Srbija nije tražila ni jedan jedini rat.
"Tražili su ih i dovodili drugi, a na nas su samo pokušavali da ostave trag kolektivne krivice. Zato što smo ćutali o Jasenovcu, a ćutali smo dovoljno dugo, dočekali smo da nam se desi 'Oluja'", rekao je Vulin.
Predsednik Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Dušan Čukić istakao je da je narod Srbije i u Drugom svetskom ratu pokazao da je uvek bio na putu pravde, slobode i nezavisnosti i da od tog puta nije odustao do današnjeg dana.
"SUBNOR je, kao i drugi, na svojoj koži osetio revanšističku ruku i ne može da zaobiće još prisutne pokušaje revizije istorije, falsifikatore događaja i ugurivanje među antifašiste evidentnih kolaboracionista", rekao je Čukić, a navodi se u saopštenju.
Takođe je dodao da je obaveza SUBNOR-a da nastavi neprekinuto zalaganje da se "retrogradni duh revanšizma zapečati kako bi našu jedinu i voljenu Srbiju zadržali na putu prosperiteta".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.