Obeleženo 157 godina psihijatrije u Srbiji

Izvor: RTS, 12.Okt.2018, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 157 godina psihijatrije u Srbiji

U "Doktorovoj kuli" u Višegradskoj ulici je otvaranjem izložbe obeleženo 157 godina psihijatrije u Srbiji.
Izložba pod nazivom "Od doma za s'uma sišavše do Klinike za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević" uvod je u otvaranje Muzeja psihijatrije koji će se nakon rekonstrukcije "Doktorove kuće" naći u tom objektu, izgrađenom, inače, 1824. godine.
Načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla je da su prioritet Grada njegovi građani, a briga o zdravlju građana prioritet svih prioriteta.
Podsetila je da su Grad Beograd, Ministarstvo zdravlja i Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" otvorili Centar za mentalno zdravlje u "Beograđanki", kroz koji je prošlo više od 3.000 građana, od čega su se 864 prvi put obratila lekarima iz ove zdravstvene oblasti.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić istakao je da otvaranje Muzeja psihijatrije predstavlja finale sastanka o kliničkoj psihijatriji u Srbiji.
"Srpska psihijatrija predstavlja ponos zdravstvenog sistema i ovakav muzej govori da nismo postali juče, a da se nećemo zadovoljiti ni onim što imamo danas. Istorija srpske medicine počinje odavno i smatram da drugi imaju šta da nauče od nas", poručio je Đukić.
To je potvrdio i profesor Kalifornijskog univerziteta Stiven Štal.
"Veoma je zanimljivo učiti od vas i mislim da je veoma važno da imate Muzej psihijatrije. Ovo je mesto rođenja te nauke u Srbiji i zato mi je velika čast da danas budem zajedno sa vama i da budem jedan od prvih posetilaca. Možemo da učimo jedni od drugih, a odmah vam mogu reći da se pacijenti u Srbiji tretiraju mnogo bolje nego u SAD", rekao je Štal, koji je profesor na Kembridžu.
Autorka muzejske postavke Jelena Simić Jovanović, iz Muzeja nauke i tehnike, rekla je da će budući Muzej psihijatrije predstaviti razvoj ove medicinske nauke u Srbiji, ali da će predstaviti i istoriju ljudskih života u trajanju od više od 150 godina.
Govoreći o objektu "Doktorova kula", Jelena Vesković iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika podsetila je da je reč o jednom od najznačajnijih spomenika kulture u Srbiji, te navela da je Zavod formirao stručni tim konzervatora koji će raditi na rekonstrukciji i revitalizaciji zdanja.
"Doktorova kula" izgrađena je 1824. godine kao letnjikovac dr Vite Romite, Italijana koji je bio u službi kneza Miloša Obrenovića kao jedan od prvih školovanih lekara u obnovljenoj Srbiji.
Od osnivanja Klinika za psihijatrijske bolesti koristi ovo zdanje, koje danas ima status spomenika kulture od velikog značaja.
Izložbom u holu te zgrade kroz pet tematskih celina predstavljeni su osnivanje i značaj klinike, počeci psihijatrije u Srbiji, najzastupljenija oboljenja, nekadašnje metode lečenja, ličnosti upravnika, lekara i drugog osoblja.
Na osnovu arhivskih dokumenata, u prvom redu istorija bolesti, ličnih zapisa i pisama, predstavljene su i ličnosti pojedinih bolesnika. Po prvi put se izlažu i predmeti iz muzejske zbirke klinike, medicinski instrumenti, aparati, predmeti korišćeni u radno-okupacionoj terapiji, kao i dokumentacija, lični predmeti i rukotvorine bolesnika i pacijenata.
Izložba će biti otvorena do 31. oktobra, svakog dana, uključujući i dane vikenda od 10 do 17 časova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUZEJ PSIHIJATRIJE U BEOGRADU U "Doktorovoj kuli" biće predstavljeno VIŠE OD VEK I PO ISTORIJE lečenja duševno obolelih

Izvor: Blic, 12.Okt.2018

Izložba "Od doma za s uma sišavše do Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević" naziv je izložbe otvorene danas u "Doktorovoj kuli" u Višegradskoj ulici povodom 157 godina psihijatrije u Srbiji. Cilj uvodne izložbe je da u ovoj zgradi iz 1842. godine, u kojoj je radila prva psihijatrijska...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.