Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena šesnaesta godišnjica stradanja 23 srpska civila

Predstavnici Boračke organizacije Srebrenice i preživeli meštani sela Ratkovići danas su polaganjem venaca i paljenjem sveća na spomen obeležju u ovom razorenom selu obeležili 16.godišnjicu masakra koji su pripadnici bošnjačke Armije BIH počinili nad 23 srpska civila tog sela.



Prema kazivanjima svedoka, muslimanske jedinice iz Srebrenice kojima je komandovao haški optuženik Naser Orić su u ranu zoru 21.juna 1992. godine napale nebranjeno srpsko selo Ratkoviće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i sve meštane, koji nisu uspeli pobeći, ubili na kućnom pragu ili na spavanju, njihova tela izmasakrirali a sve kuće zapalili i do temelja razorili.

"Iako ima živih svedoka ovih tragičnih događaja, za ovaj masakr još ni jedan musliman nije odgovarao jer međunarodne i domaće sudske institucije ne interesuju zločini nad Srbima u Srebrenici", rekao je sekretar boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović.

Nakon napada na Ratkoviće kasnije su usledili kontinuirani napadi muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice i na više od 50 srpskih sela oko ovog grada koja su tokom leta 1992. godine sva razorena a u njima je ubijeno više od 500 srpskih civila, među kojima najviše žena, dece i staraca.

U selu Ratkovići pre rata je živelo 80 srpskih domaćinstava ali se još niko nije vratio iz izbeglištva jer međunarodne donatorske organizacije i lokalne bošnjačke vlasti Srebrenice ne pokazuju interes za obnovu porušenih srpskih kuća.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obeležena godišnjica stradanja Srba u Ratkovićima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2008

SREBRENICA - Predstavnici Boračke organizacije Srebrenice i preživeli meštani sela Ratkovići danas su polaganjem venaca i paljenjem sveća na spomen obeležje u ovom razorenom selu obeležili 16.godišnjicu masakra koji su pripadnici bošnjačke Armije BIH počinili nad 23 srpska civila tog sela...Prema...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.