Izvor: B92, 23.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena petogodišnjica bombardovanja RTS

Beograd -- Pre pet godina, u noći između 22. i 23. aprila, u 2 sata i 6 minuta, NATO je bombardovao zgradu Radio-televizije Srbije u Aberdarevoj ulici. Tada je poginulo 16 radnika nacionalne televizije. Danas - 5 godina posle porodice nastradalih obeležile su godišnjicu kod spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku. U bombardovanju su poginuli Ksenija Banković, Aleksandar Deletić, Dragorad Dragović, Milovan Janković, Branislav Jovanović, Milan Joksimović, Slobodan Jordić, Dejan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marković, Siniša Medić, Tomislav Mitrović, Jelica Munitlak, Slaviša Stevanović, Darko Stoimenovski, Nebojša Stojanović, Ivan Tukalo i Dragan Tasić.

Majka jednog od nastradalih - Nebojše Stojanovića - Žanka rekla je da su šesnaestoro radnika RTS-a žrtve NATO-a i režima Slobodana Miloševića i njegovog poslušnika Dragoljuba Milanovića: "Jedni su bacali bombe, a drugi su ih žrtvovali. Posle pet godina, evo nas na stratištu, mestu koje simbolizuje uzaludno stradanje, na mestu jedinstvenog zločina u svetu. Danas plačemo za žrtvama RTS-a, ali plačemo i nad svim žrtvama koje su izgubile živote, sa porukama i opomenom: neka se nikada, nikome ovo ne dogodi", kazala je Žanka Stojanović.

Zastupnik porodica poginulih u sudskom procesu protiv Milanovića - advokat Slobodan Šišić kaže da je zabrinut zbog izjave predsedničkog kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića da će, ukoliko pobedi na izborima, pomilovati Milanovića: "Dolazimo u apsurdnu situaciju, da je u ovoj našoj jadnoj zemlji, stvorena takva klima da realne šanse za izbor predsednika države ima čovek koji sa takvom nepodnošljivom lakoćom krši ne samo zakon, nego krši i civilizacijske tekovine. Eto, to nam je perspektiva", rekao je Šišić.

Podsetimo, Dragoljub Milanović osuđen je na deset godina zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti, odnosno zbog nepoštovanja odluke savezne vlade o izmeštanju ljudi i tehnike državne televizije na alternativne lokacije. Porodice žrtava zahtevaju da ne odgovara samo Milanović, već svi koji su bili nadležni za bezbednost radnika RTS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.