Obeležena 17. godišnjica stradanja 69 Srba iz Skelana

Izvor: Blic, 16.Jan.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 17. godišnjica stradanja 69 Srba iz Skelana

Polaganjem venaca na centralnom spomen obeležju i parastosom u crkvi, danas u Skelanima u mesnoj zajednici opštine Srebrenica obeležena 17. godišnjica stradanja 69 srpskih civila, koje su na najbrutalniji način ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice.

Napad muslimanskih jedinica pod komandom Nasera Orića počeo je, prema kazivanju svedoka, u zoru 16. januara 1993.godine na rubna područja Skelana i tom prilikom je pored 69 ubijenih srpskih civila još 165 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ranjeno, a 30 zarobljeno i odvedeno u logor u Srebrenici. Srpsko stanovništvo je, tražeći spas, bežalo prema mostu koji spaja Skelane sa Bajinom Baštom u Srbiji, koji je bio pod stalnom mitraljeskom i snajperskom paljbom. Veliki broj ranjenih i ubijenih na mostu i u njegovoj blizini, dok su neki pogođeni kada su pokušavali da preplivaju hladnu reku Drinu.

Od 30 zarobljenih Srba polovina nije preživela torturu u bošnjačkom zatvoru i logoru i Srebrenici, a za sudbinu 10 još uvek se ništa ne zna.

Sva srpska sela oko Skelana, više od 20, muslimani su razorili i popalili tokom rata, kao i četiri pravoslavne crkve. Za počinjene ratne zločine na području Skelana i Srebrenice još ni jedan Bošnjak nije odgovarao. Haški tribunal je 3. jula 2008. godine oslobodio optužbe Nasera Orića zbog nedostatka dokaza za komandnu odgovornost.

Udruženje porodica poginulih i nestalih boraca i civila iz Srebrenice zatražilo je od Specijalnog tužilaštva Srbije da na osnovu dokumentacije koja je juče predata u Beogradu pokrene istrage za ratne zločine nad Srbima jer Haški tribunal i domaće pravosuđe nisu do sada bili zainteresovani za te predmete.

Na centralnom spomen obeležju u Skelanima, gde su uklesana imena 305 srpskih civila, ubijenih tokom ratne 1992. i 1993. godine, danas su vence položili predstavnici boračke organizacije Republike Srpske, opštine Srebrenice i Bratunca, kao i predstavnici drugih organizacija i udruženja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.