Obeležen nacionalni praznik Francuske u ambasadi u Beogradu

Izvor: Politika, 13.Jul.2012, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen nacionalni praznik Francuske u ambasadi u Beogradu

BEOGRAD – U rezidenciji ambasade Francuske u Beogradu danas je održan prijem povodom proslave nacionalnog praznika te zemlje, kojem je prisustvovao veliki broj gostiju iz Srbije i diplomatskog kora.

Francuski ambasador u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio rekao je novinarima pre prijema da između Francuske i Srbije postoji „konstantan napredak” u bilateralnim odnosima.

„Sporazum o strateškom parnerstvu koji je potpisan 2011. sada je ratifikovan i mi ga s ubeđenjem primenjujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u mnogim oblastima. Od tada je potpisano nekoliko sporazuma kojima se jača naša saradanja u poljoprivredi, carini, kao i u oblasti finansiranja velikog projekta kao što je budući beogradski metro”, rekao je Denio.

Ambasador Denio posebno je pozdravio predsednika Srbije Tomislava Nikolića i naglasio da mu je poznato da srpski predsednik želi jačanje odnosa između dva naroda.

„Znam takođe da ćete se zalagati i raditi da bi se Srbija pridružila porodici kojoj prirodno pripada, a to je Evropska unija. To su ciljevi i za koje se Francuska u potpunosti zalaže. Da bi se oni ispunili, možete da računate na našu podršku u vašem radu, kao i u radu vlade koja će uskoro da bude formirana”, rekao je Denio.

Ambasador je kazao i da ga raduje što se sve više studenata iz Srbije odlučuje da studira u Francuskoj i naveo da je sada više od 650 srpskih studenata na studijama u toj zemlji.

„Pošto je najbolja priprema za studiranje u Francuskoj učenje jezika, srećan sam što broj onih koji uče naš jezik nastavlja da raste. Sada ih već ima više od 126.000, od čega je 270 uključeno u dvojezična odeljenja”, rekao je Denio.

Govoreći o saradanju u oblasti ekonomije, Denio je rekao da je trgovinska razmena Srbije i Francuske porasla za 11 odsto od prošle godine, uprkos ekonomskoj krizi. On je ocenio da je to jedan od pozitivnih efekata potpisanog Sporazuma o saradnji i pridruživanju.

Denio je kazao da su četiri nova francuska preduzeća prošle godine investirala 184 miliona evra u Srbiju i da je tim investicijama otvoreno 650 novih radnih mesta.

Ambasador Francuske je podsetio da su u Francuskoj i Srbiji parlamentarni izbori održani u isto vreme, i ocenio da „promene vlada ne menjaju duboke razloge na kojima počiva partnerstvo dve zemlje”.

Prijemu u rezidenciji Francuske pored predsednika Srbije prisustvovali su i ministri u odlazećoj vladi, predstavnici diplomatskog kora, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života, predstavnici verskih zajednica i nevladinih organizacija.

Francuska obeležava 14. jul kao svoj nacionalni praznik, što je dan kada je napadnuta Bastilja, čime su postavljeni temelji nove francuske republike.

Beta

objavljeno: 13.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.