Obeležen Svetski dan slobode medija

Izvor: RTS, 03.Maj.2018, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan slobode medija

Svetski dan slobode medija, 3. maj, svet ove godine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih radnika.
Isključivanjem tona i zamračenjem ekrana mediji su, u simboličnoj međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", upozorili na, kako ističu, loš položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.
U ovu akciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uključila se i Radio televizija Srbije.
U Gračanici je održan protest na kojem je zatraženo da se rasvetli sudbina nestalih novinara, da nadležni istraže i procesuiraju sve napade na novinare i njihovu imovinu, da se poštuje pravo na upotrebu srpskog jezika i prevoda na događajima.
Novinari Pomoravskog okruga su sa glavnog trga u Jagodini poručili da je pozicija medija, pre svega lokalnih, veoma teška i podsetili da ni posle 17 godina od ubistva novinara Milana Pantića, u ovom gradu, ubica još nije pronađen.
Udruženje novinara Srbije zatražilo je danas od Ministarstva kulture i informisanja da raspusti komisije za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa koje nisu završile rad.
Kako je saopšteno, od predloženih kandidata treba formirati nove, uvažavajući stručnost, kredibilnost ireprezentativnost organizacija koje predstavljaju. UNS ističe da će samo tako medijska zajednica i javnost biti uvereni da Ministarstvo nema skrivene namere, da uvažava kvalitet i da ima nameru da u najboljem interesu javnosti sufinansira proizvodnju medijskog sadržaja.
To udruženje konstatuje da je neprihvatljivo da u komisijima Ministarstva budu državni činovnici i predstavnici državnih organa, jer to nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Sindikati u Srbiji nezadovoljni su odnosom medija prema tim organizacijama i načinom izveštavanja o njihovim aktivnostima, rečeno je na okruglom stolu "Sindikati i mediji" na kojem je ukazano na to da javni servisi uglavnom ignorišu i nedovoljno informišu javnost o njihovom delovanju.
"Sloboda javnih servisa je u suštini mera slobode medija. Ako javni servisi objave vest, mala je verovatnoća da će privatni mediji to prećutati ili da će na drugačiji način to predstaviti", rekao je predsednik Granskih sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" Dragan Milanović.
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić je naveo da su novinari u Srbiji u poslednjih desetak godina izloženi i političkim i ekonomskim pritiscima, te da je prosečna novinarska plata oko 46.000 dinara, a da mnogi novinari rade za 25.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.