Obeležen Svetski dan davalaca krvi

Izvor: Blic, Tanjug, 14.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan davalaca krvi

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je danas na Trgu Republike, ali i u više od 180 mesta u Srbiji, a tim povodom predstavnici Instituta za transfuziju krvi Srbije poručili su da su trenutne rezerve krvi zadovoljavajuće.



"Rezerve krvi pred letnju sezonu su zadovoljavajuće i svi pacijenti će biti redovno dobiti svoje terapije", rekla je Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Antuljeskova je istakla da je ova godina prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kojoj pred sezonu odmora nema deficita krvi. Ona je izrazila nadu da će se građani i dobrovoljni davaoci krvi i tokom letnje sezone odazivati akcijama dobrovoljnog davalaštva.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Željko Milošević kazao je da je vrlo važno postaviti na pijedastal kriterijume davalaštva krvi, a ljude koji dobrovoljno daju krv proglasiti herojima. On je istakao da o tome koliko je bitno dobrovoljno davalaštvo krvi ne treba govoriti samo danas, već i svakog dana. Milošević je apelovao na građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi, a naročito pred letnju sezonu, kada se, prema iskustvima proteklih godina, rezerve krvi smanjuju.

Svetski dan davalaca krvi se kao godišnji događaj odvija pod pokroviteljstvom ministara zdravlja svih zemalja članica Svetske zdravstvene organizacije. To je prilika da se još jednom izrazi zahvalnost svim davaocima krvi i volonterima koji su dali svoj doprinos u prikupljanju dovoljnih količina bezbedne krvi, kao i da se u čitavom svetu na viši nivo podigne svest o potebi za krvlju i komponentama krvi, saopštio je Institut za transfuziju krvi.

Na globalnom planu, moto Svetskog dana davalaca krvi je "Svi smo u igri", a ove godine je posvećen realizaciji koncepta 100 odsto dobrovoljnog nenagrađenog davanja krvi i komponenata krvi. Ove godine, zemlja domaćin obeležavanja ovog globalnog događaja je Australija koja je čitavu godinu posvetila promociji dobrovoljnog, nenagrađenog davanja krvi.

Prvi Svetski dan davalaca krvi obeležen je 14. juna 2004. godine, a 2005. godine taj dan ustanovljen kao događaj koji će se obeležavati jednom godišnje, kada je i upućen poziv svetskoj javnosti za najširu moguću međunarodnu podršku. Srbija od 2005. godine redovno obeležava Svetski dan davalaca krvi, u skladu sa preporukama Svetske zrdravstvene organizacije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Svetski dan davalaca krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2009

BEOGRAD - Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je danas na Trgu Republike, ali i u više od 180 mesta u Srbiji, a tim povodom predstavnici Instituta za transfuziju krvi Srbije poručili su da su trenutne rezerve krvi zadovoljavajuće...Rezerve krvi pred letnju sezonu su zadovoljavajuće i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.