Obeležen Međunarodni dan Crvenog krsta

Izvor: Kurir, 08.Maj.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Međunarodni dan Crvenog krsta

Volonteri Crvenog krsta Srbije prikazali su osnovne aktivnosti kojima se bavi ova humanitarna organizacija, počev od dobrovoljnog davalaštva krvi i pružanja prve pomoći, do pomoći socijalno ugroženima i borbe protiv trgovine ljudima

BEOGRAD - Centralnom manifestacijom na Trgu Republike, Crveni krst Srbije danas je obeležio 150 godina od osnivanja Međunarodnog pokreta Crvenog krsta.

Volonteri Crvenog krsta Srbije na desetak štandova prikazali su osnovne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << aktivnosti kojima se bavi ova humanitarna organizacija, počev od dobrovoljnog davalaštva krvi, pružanja prve pomoći, zatim preventivnim programima kao što su borba protiv tuberkuloze, HIV, pomoć socijalno ugroženima, ali i borbi protiv trgovine ljudima.

"Danas se obeležava 150 godina od osnivanja Međunarodnog pokreta Crvernog krsta koji je nastao posle bitke kod Solferina, a među prvih 15 osnovanih društava je i Crveni krst Srbije koji je nastao pre 137 godina. To što smo najstarije društvo u svetu govori o našem narodu o solidarnosti i želji da se pomogne ljudima u nevolji", rekao je predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović.

On je naglasio da ovo društvo broji 186 lokalnih ostganizacija uključujući i Kosovo i Metohiju gde postoje 22 organizacije Crvenog krsta u kojima je zaposleno 769 ljudi, a u akcijama koje sprovode uključeno je oko 60.000 volontera.

Obeležavanju Svetskog dana Crvenog krsta u Beogradu prisustvovala je i direktorka Evropske zone međunarodne federacije Crvenog krsta Anita Underlin koja je naglasila da je od 52 evropske zemlje izabrala baš Srbiju, jer je Crveni krst Srbije snažno nacionalno društvo koje može da posluži kao primer nacionalnim društvima u drugim zemljama.

Ona u Beogradu boravi tri dana, a juče se sastala i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.