Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti u Srbiji

Izvor: RTS, 28.Jan.2020, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti u Srbiji

Na obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti, poverenik Milan Marinović pozvao je predstavnike organa vlasti i medije da budu odgovorni kada je reč o podacima o ličnosti.
Milan Marinović je rekao da nema tiraža koji može da opravda ugrožavanje sudbine nekog ljudskog bića.

"Organi vlasti ne smeju da ih dostavljaju neovlašćenim licima, a mediji treba dobro da razmisle pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ih objave", rekao je Marinović danas u Klubu poslanika.
Prema njegovim rečima, nedovoljan je odziv organa vlasti da obaveste poverenika o licu za zaštitu podataka o ličnosti i time ispune svoju zakonsku obavezu.
Međutim, on se nada da će zaštita podatka o ličnosti napredovati u budućnosti. Od početka primene prošle godine, kako kaže, mnogi nisu bili spremni za primenu ovog zakona, pre svega organi vlasti.
"Prema interesovanju građana, a i organa vlasti, uviđam da je shvaćen značaj ove teme i zato se mora dosta pažnje posvetiti edukaciji svih", istakao je Marinović.
Skupu povodom Dana zaštite podataka o ličnosti prisustvovali su i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je tim povodom ukazao da u ovom segmentu Srbija ide u dobrom pravcu.
"Srbija je potpisala sporazume sa agencijama koje se bore protiv zloupotrebe podataka i to je dobro. Međutim, u isto vreme u zaštiti privatnosti nisu adekvatno regulisani video-nadzori koje možemo da vidimo po ulicama", rekao je Fabrici.
Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka Republike Hrvatske Igor Vulje rekao je da su u toj zemlji kazne drakonske za one koji krše zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
"Kazne su visoke i one sežu od 20, odnosno 40 miliona evra i to su najveće moguće granice: Uvedene su zbog svetskih internetskih kompanija i društvenih mreža", istakao je Vulje.
Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio ovom prilikom je ocenio da je zaštita podataka o ličnosti fundamentalno pravo koje ostvaruje i zaslužuje svaki građanin.
"Institucije moraju zaista da štite individualna prava podataka i da sankcionišu one koji krše zakon. Neki noviji događaji svedoče o tome koliko je dug put u ostvarivanju toga. Građani u Srbiji moraju da budu aktivniji u potražnji zaštite podataka o ličnosti", naveo je Oricio.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.